Cibuľové trio
Nadrobno nakrájanú cibuľu zalejeme šľahačkovou smotanou a varíme, kým nebude cibuľa úplne mäkká. Všetko poriadne rozmixujeme na jemnú kašu, precedíme cez sitko a dochutíme soľou a bielym mletým korením. Medzitým si stredy cibule uvaríme v červenom víne, do ktorého pridáme čerstvý rozmarín, tymian a cesnak. Podávame s cibuľovými krúžkami, ktoré sme obalili v hladkej múke […]
Prepelica s karamelizovanými čerešňami
Na panvici skaramelizujeme kryštálový cukor. Pridáme trochu koňaku, čerstvé čerešne a podusíme, kým karamelová omáčka trochu zhustne. Medzitým si pripravíme zemiakové vlasy. Škrabkou na zeleninu nakrájame zemiak na tenké plátky, ktoré nakrájame na jemné pásiky. Tie následne vypražíme v oleji a ochutíme soľou. Podávame s opečenou prepelicou. Odporúčané víno: Noria, polosuchá
Pečená prepelica so špenátom
Osolenú prepelicu opečieme na panvici z každej strany a dáme dopiecť na desať minút do rúry rozohriatej na 170°C. Medzitým na panvici povaríme šľahačkovú smotanu ochutenú soľou, čiernym mletým korením a nasekaným cesnakom. Privedieme ju do varu a pridáme čerstvé špenátové listy. Smotanu varom zredukujeme na požadovanú hustotu a podávame s opečenou prepelicou. Odporúčané víno: […]
Prepelica s paprikovým krémom
Čerstvú červenú papriku opečieme na suchej panvici tak, aby šupka mierne sčernela. Potom ju vložíme do uzavretej misky a po vychladnutí ošúpeme. Pridáme šľahačkovú smotanu podľa chuti, soľ a čierne mleté korenie. Všetko rozmixujeme na jemný krém. Oddelené prepeličie prsia obalíme proscuittom a spolu so stehnami opečieme na panvici. Pre zvýraznenie chuti môžeme počas opekania […]
Mrkva
Táto obľúbená zelenina, pôvodom zo strednej Ázie sa približne pred štyristo rokmi veľmi rýchlo rozšírila po celom svete, vrátane územia Slovenska. Odborníci ju považujú za skutočný vitamínový klenot. Najviac cenený je obsah betakaroténu, ktorý sa v organizme mení na vitamín A. Iba sto gramov mrkvy dokáže zabezpečiť dennú odporúčanú dávku tohto vitamínu až na tristo […]