Mrkva

Táto obľúbená zelenina, pôvodom zo strednej Ázie sa približne pred štyristo rokmi veľmi rýchlo rozšírila po celom svete, vrátane územia Slovenska. Odborníci ju považujú za skutočný vitamínový klenot. Najviac cenený je obsah betakaroténu, ktorý sa v organizme mení na vitamín A.

Iba sto gramov mrkvy dokáže zabezpečiť dennú odporúčanú dávku tohto vitamínu až na tristo percent. Mrkva je však bohatá aj na iné vzácne vitamíny, ako napríklad C, D, E, ale aj B9 či B5. Vo významnej miere obsahuje aj horčík, vápnik a železo a pozitívne je, že obsahuje iba minimum tukov a cukrov. Odborníci na zdravú stravu odporúčajú jej varenú formu, lebo na rozdiel od iných druhov zeleniny je ľahšie stráviteľná.

Mrkva má veľa zdraviu prospešných účinkov, napríklad znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje trávenie či peristaltiku čriev. Pomáha aj pri migréne a zápalových bolestiach pohybového aparátu, dodáva aj živiny potrebné pre zdravý vývoj zubov a zrakového aparátu. Našťastie chutí výborne, preto s jej konzumáciou nemajú dospelí ani deti väčšinou žiadny problém. My prinášame zopár nápadov, ako si ňou môžete spestriť váš jedálny lístok.

Mrkvový koláč
Grilovaná mrkva na orientálny spôsob
Ľahký mrkvový šalát
Mrkvový krém