
Cibuľová polievka
Nakrájanú cibuľu opekáme v hrnci dohneda. Ku koncu pridáme trochu cukru, ktorý necháme skaramelizovať. Následne cibuľu zalejeme hovädzím vývarom, do ktorého pridáme bobkový list a tymian. Varíme minimálne hodinu. Nakoniec pridáme do polievky kúsok masla. Naspodok misky dáme trochu fortifikovaného vína, ideálne cherry, čím jedlo vhodne dochutíme. Podávame so zapekanou syrovou bagetkou. Odporúčané víno: Tramín […]
Tagliatelle s dubákmi
V osolenej vode uvaríme tagliatelle. Medzitým si na panvici opečieme dubáky so strúčikmi cesnaku, ktoré zalejeme trochou bieleho suchého vína. Keď sú dubáky hotové, cesnak vyberieme a pridáme šľahačkovú smotanu, soľ a biele mleté korenie. Omáčku varom zahustíme podľa chuti a na konci pridáme uvarené cestoviny a nastrúhaný parmezán. Odporúčané víno: Pinot blanc, suché
Opečené dubáky s hriankou
Na panvici si na oleji do zlatista opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájané dubáky, ktoré jemne podlejeme bielym suchých vínom a opečieme ich z každej strany. Tesne pred koncom dochutíme soľou, čerstvo namletým čiernym korením a pridáme malú kocku masla. Medzitým si pripravíme hrianku z kváskového chleba a tesne pred servírovaním jemne potrieme čerstvým cesnakom. […]
Prepelica
Prepelica pochádza z oblasti, ktorá sa rozprestiera medzi Indočínou a Japonskom. V Európe sa začala chovať až v štyridsiatych rokoch minulého storočia najmä na rôzne laboratórne pokusy. Až neskôr sa zistilo, že má veľmi chutné a výživné vajíčka a mäso. Prepeličie vajíčka sa dajú použiť rovnako ako slepačie. Ich pravidelná konzumácia podporuje imunitu, upravuje kardiovaskulárny […]
Plnená prepelica
V miske zmiešame nakrájané rožky, hydinovú pečienku, čerstvú petržlenovú vňať, rozšľahané vajíčka, trochu mlieka, soľ a čierne korenie. Zmesou naplníme osolené prepelice, ktoré následne pečieme v rúre rozohriatej na 170°C pätnásť až dvadsať minút. Podávame s varenými zemiakmi ochutenými pažítkou a maslom. Odporúčané víno: Rizling rýnsky, suché