
Zapekaná cibuľa
Cibuľu očistíme a vrch zrežeme o jednu štvrtinu. Polejeme bielym suchým vínom a dáme piecť do rúry rozohriatej na 160°C, kým nebude mäkká. Potom stred vydlabeme a nakrájame na drobno. Pridáme nasekanú sušenú šunku, tymian, strúhanku a nastrúhaný parmezán. Všetko dobre premiešame, ochutíme soľou, čiernym mletým korením a zmesou naplníme cibuľu. Zapečieme ju v rúre […]
Diviačie plece na víne
V hrnci podusíme na domácej masti nakrájanú cibuľu. Keď je upražená do zlatista, pridáme diviačie stehno nakrájané na kocky, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie a celé nové korenie. Prikryté dusíme pol hodinu. Potom podlejeme červeným vínom a ešte chvíľu podusíme. Následne pridáme mletú papriku, paradajkový pretlak, čerstvý tymian, rozmarín a dusíme do zmäknutia. Podávame […]
Dubáky
Či už máte radi huby alebo nie, určite každý z vás pozná dubáky. Sezóna týchto hríbov sa začína okolo mája a končí neskoro na jeseň. Tie, ktoré rastú na konci sezóny, sú tvrdšie a tmavšie. Dubáky majú síce nízku energetickú hodnotu, ale na druhej strane je vyššia výživná. Obsahujú viac ako deväťdesiat percent vody, ale […]
Grilované dubáky s petržlenovou penou
Do uvareného petržlenu pridáme trochu šľahačkovej smotany, masla, soli a všetko vyšľaháme na jemnú penu. Potom si ugrilujeme dubáky a v zmesi hladkej múky a vody obalíme listy šalvie, ktoré opečieme na oleji. Na rozpálenú panvicu rovnomerne nasypeme nastrúhaný parmezán a počkáme, kým vytvorí ucelenú vrstvu, ktorú je možné vybrať. Necháme ju vychladnúť, polámeme na malé […]
Grilované dubáky so strateným vajíčkom
Do vriacej vody pridáme trochu vínneho octu a pomaly do nej vložíme rozbité vajce. Počkáme, kým sa uvarí bielok, ale žĺtok ostane stále tekutý. Vajce vyberieme. Na tanier poukladáme ugrilované nakrájané dubáky, ktoré ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Do stredu položíme stratené vajíčko. Odporúčané víno: Pinot Gris, suché