
Cibuľa
Cibuľa bola už v stredoveku veľmi obľúbeným liečivým prostriedkom a to nielen v Číne, Indii či na Blízkom východe, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Jej všestranné pozitívne zdravotné účinky sú známe už veľmi dlho. Dokáže účinne dezinfikovať, napomáha zdravému rastu kostí, znižuje obsah cukru v krvi, optimalizuje krvný tlak, ale pôsobí aj na správnu […]
Diviak
Neodškriepiteľným faktom je, že práve mäso z diviaka alebo inej diviny obsahuje oveľa menej medzisvalového tuku, pretože voľne žijúca zver je nútená sa hýbať pri hľadaní potravy. Vyhľadávaným v gastronómii je aj pre svoju výraznú chuť, ktorá je charakteristická a nezameniteľná. Ak poznáme zdroj, odkiaľ mäso pochádza a je správne vyzreté, tak nám mäso z diviaka dokáže […]
Sviečková z diviačieho stehna
Diviačie stehno, ideálne orech, prešpikujeme slaninkou a opečieme v kastróle z každej strany. Pridáme bobkový list, nové korenie, soľ, mleté čierne korenie, mrkvu, petržlen, cibuľu a cesnak. Prikryté dusíme až do zmäknutia, pričom každých tridsať minút mäso otáčame. Keď je hotové, zabalíme ho do alobalu. Z kastróla vyberieme bobkový list, nové korenie a zmes dobre […]
Diviačia panenka s paprikovým krémom
Panenku vyberieme z chladničky aspoň dve hodiny pred tepelnou úpravou. Potom ju z každej strany opečieme na panvici. Následne pridáme do panvice trochu masla, čerstvý tymian a strúčik cesnaku. Panenku pred podávaním necháme niekoľko minút odstáť. Podávame s paprikovým ajvarom, prepeličími vajíčkami a naklíčenou fazuľou mungo. Odporúčané víno: Pinot blanc, suché
Karé z diviaka na hríboch
Do zlatista opečieme cibuľku, pridáme nakrájané diviačie karé a lesné hríby, ktoré ochutíme soľou, rascou a mletým čiernym korením. Prikryté dusíme tridsať minút, potom pridáme mletú červenú papriku. Ak treba, podlejeme vývarom. Keď je mäso mäkké, pridáme nastrúhaný cesnak. Chvíľu ešte podusíme a nakoniec jedlo dochutíme sušeným majoránom. Podávame so zemiakovými kroketami. Tie si pripravíme […]