Dubáky

Či už máte radi huby alebo nie, určite každý z vás pozná dubáky. Sezóna týchto hríbov sa začína okolo mája a končí neskoro na jeseň. Tie, ktoré rastú na konci sezóny, sú tvrdšie a tmavšie.

Dubáky majú síce nízku energetickú hodnotu, ale na druhej strane je vyššia výživná. Obsahujú viac ako deväťdesiat percent vody, ale v ich sušine sa môže vyskytovať až do tridsať percent bielkovín a hlavne vitamíny A, B1, B2, v menšom množstve aj vitamíny D,E,K, PP a C. Podľa miesta ich pôvodu sa líši aj obsah minerálnych látok, najmä draslíka, fosforu, vápnika, železa, sodíka, medi a mangánu.

Ich benefitom sú nielen antibiotické účinky, ale výborne vplývajú aj na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi a cukru u diabetikov.
Spôsobov ich prípravy je viacero. Dajú sa použiť do rôznych omáčok či polievok, ale aj na sušenie, zapekanie, grilovanie či opekanie. Dôležité však je, že každé jedlo obohatia svojou jedinečnou vôňou a chuťou.

Opečené dubáky s hriankou
Tagliatelle s dubákmi
Grilované dubáky so strateným vajíčkom
Grilované dubáky s petržlenovou penou