Pečený karfiol
V miske si zmiešame údenú mletú papriku, soľ, čierne mleté korenie, nastrúhaný cesnak a rastlinný olej. Karfiol si rozdelíme na menšie časti a každý kúsok dôkladne polejeme pripravenou zmesou. Zapečieme v rúre rozohriatej na 170°C približne pol hodiny. Odporúčané víno: Chardonnay, suché
Lasagne Bolognese
Najskôr si pripravíme omáčku bolognese. V hrnci si na olivovom oleji opražíme na malé kocky nakrájanú cibuľu, stopkatý zeler a mrkvu. Pridáme najemno nasekaný čerstvý tymian, rozmarín a dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Pridáme mleté mäso, ktoré dôkladne opečieme. Podlejeme kvalitným červeným vínom a počkáme, kým sa odparí alkohol. Následne pridáme paradajkovú passatu, bobkový […]
Tagliatelle s hľuzovkovým olejom
Na panvici privedieme do varu šľahačkovú smotanu, do ktorej pridáme nastrúhaný parmezán. Chvíľu povaríme a pridáme hľuzovkový olej, čerstvú bazalku a cestoviny, ktoré nie sú ešte úplne hotové. Dovaríme ich v omáčke. Ak bude omáčka rýchlo hustnúť, pridáme vodu, v ktorej sa varili cestoviny. Podávame s čerstvo namletým čiernym korením. Odporúčané víno: Rizling vlašský, barrigue, […]
Maccheroni s údeným lososom
Na olivovom oleji opečieme na panvici na kocky nakrájaného údeného lososa. Keď je hotový, pridáme šľahačkovú smotanu a podľa chuti paradajkovú omáčku. Tú si pripravíme tak, že v hrnci opečieme na malé kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu, stopkatý zeler, pridáme lúpané paradajky, ktoré ochutíme soľou a cukrom. Omáčku varíme do zhustnutia a potom ju rozmixujeme. Pridáme […]
Fusilli all´Amatriciana
Na panvici opečieme na pásiky nakrájané guanciale, teda sušený podbradok, ktorý však dokonale nahradí pancetta. Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a rozpolené strapcové paradajky, ktoré ochutíme soľou, mletým čiernym korením a opečieme. Na záver pridáme uvarené cestoviny a nastrúhaný syr pecorino. Tesne pred podávaním pridáme trochu panenského olivového oleja a všetko poriadne zamiešame. Odporúčané víno: […]