Lasagne Bolognese

Najskôr si pripravíme omáčku bolognese. V hrnci si na olivovom oleji opražíme na malé kocky nakrájanú cibuľu, stopkatý zeler a mrkvu. Pridáme najemno nasekaný čerstvý tymian, rozmarín a dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Pridáme mleté mäso, ktoré dôkladne opečieme. Podlejeme kvalitným červeným vínom a počkáme, kým sa odparí alkohol. Následne pridáme paradajkovú passatu, bobkový list a na jemnom ohni varíme do zhustnutia.

Medzitým si pripravíme aj omáčku bešamel. V panvici rozpustíme kocku masla, do ktorej postupne pridávame hladkú múku, kým sa nevytvorí veľmi hustá hmota. Následne ju zriedime trochou mlieka, v ktorom maslovú zápražku dôkladne rozmiešame. Pridáme nastrúhaný muškátový orech, soľ a podľa potreby mlieko. Na spodok zapekacej misy najskôr dáme trochu omáčky bolognese, potom vrstvíme jemne ovarené lasagne, mäsovú omáčku, bešamel, nastrúhanú mozzarellu, parmezán.

Na vrch dáme mäsovú omáčku s bešamelom a trochu nastrúhaného syra. Pečieme v rúre rozohriatej na 180°C minimálne tridsať minút, alebo kým nebude syr pekne zapečený.

Odporúčané víno: Frankovka modrá, suché