
Prepelica s karamelizovanými čerešňami
Na panvici skaramelizujeme kryštálový cukor. Pridáme trochu koňaku, čerstvé čerešne a podusíme, kým karamelová omáčka trochu zhustne. Medzitým si pripravíme zemiakové vlasy. Škrabkou na zeleninu nakrájame zemiak na tenké plátky, ktoré nakrájame na jemné pásiky. Tie následne vypražíme v oleji a ochutíme soľou. Podávame s opečenou prepelicou. Odporúčané víno: Noria, polosuchá
Figy s čokoládou
Čerstvé figy namočíme do čokoládovej polevy, ktorú si pripravíme zo sedemdesiatpercentnej čokolády. Čokoládu rozpustíme nad parou a pridáme do nej rovnaké množstvo kvalitnej lieskovcovo-čokoládovej nátierky, napríklad Nutelly. Nakoniec ich posypeme nasekanými vlašskými orechmi, ktoré predtým krátko opečieme na panvici. Odporúčané víno: Tokajská esencia, sladké
Figy s kozím syrom
Čerstvé figy narežeme do kríža, na spodnej strane ich stlačíme tak, aby sa trochu otvorili. Naplníme ich kozím syrom…. a dáme piecť na pätnásť minút do rúry rozohriatej na 220 °C. Podávame s datľovou omáčkou, ktorú si pripravíme tak, že sušené vykôstkované datle varíme s vodou približne jednu hodinu. Potom ich rozmixujeme ručným mixérom a precedíme cez jemné […]
Figy so sušenou šunkou
Čerstvé figy obalíme v sušenej šunke a na olivovom oleji z každej strany opečieme. Podávame s omáčkou, ktorú si pripravíme z balzamikového octu, do ktorého pridáme trochu cukru a varom zredukujeme na požadovanú hustotu. Môžeme dozdobiť lístkami čerstvej mäty. Odporúčané víno: Portito, sladké
Figový šalát
Na plech položíme ošúpaný a nakrájaný sladký zemiak, ktorý ochutíme soľou, pokvapkáme olivovým olejom a v rozohriatej rúre pečieme, až kým nezmäkne. Keď je zemiak hotový, uložíme ho na tanier, pridáme čerstvé figy, gorgonzolu a jarnú cibuľku s čerstvou čili paprikou, ktoré predtým krátko opečieme na panvici. Z čili papričky vyberieme semienka, aby príliš nepálili. Nakoniec pokvapkáme redukciou z balzamikového octu a olivovým olejom. Odporúčané […]