Karfiolový steak
Zo stredu karfiolu vyrežeme dva približne dva centimetre hrubé pláty. Tie následne obvaríme v osolenej vode. Medzitým na panvici opečieme nastrúhaný cesnak, na drobné kocky nakrájanú červenú papriku a ostatnú časť z karfiolu. Všetko ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Na záver pridáme nasekanú pažítku a parmezán. Karfiol vyberieme z vody, uložíme ho na papieri […]
Srnčia sviečková s omáčkou z červeného vína
Srnčiu sviečkovú necháme vytemperovať pri izbovej teplote aspoň dve hodiny. Potom ju z každej strany opečieme na rozpálenej panvici a vložíme ešte na päť minút do rúry vyhriatej na 200°C. Medzitým si pripravíme omáčku. V menšom hrnci skaramelizujeme cukor, pridáme červené víno, strúčik cesnaku, čerstvý tymian a rozmarín. Redukujeme podľa chuti. Keď vytiahneme sviečkovú z rúry, necháme ju […]
Rizoto s červeným vínom
V hrnci opečieme do zlatista nadrobno nakrájanú šalotku, ku ktorej na konci pridáme nastrúhaný cesnak. Následne pridáme ryžu typu Arbborio alebo Carnarolli a za stáleho miešania chvíľu opečieme. Pridáme červené víno. Keď sa odparí alkohol, pridáme soľ a po menších dávkach aj zeleninový vývar. Keď bude ryža takmer hotová, pridáme nakrájané radicchio. Dochutíme maslom, nastrúhaným […]
Fazuľa
Fazuľa sa pestuje na všetkých kontinentoch, teda okrem Antarktídy. Ročne sa na svete vypestuje takmer tridsať miliónov ton zrnovej fazule a iba o trochu menej zelenej fazule. Najväčším producentom tejto strukoviny je Mjanmarsko. Čína zase dokáže ročne vyprodukovať takmer osemdesiat percent svetovej produkcie zelených fazúľ. Divoká forma fazule je pôvodom z Ameriky. Domestikovaná bola v období 6000 […]
Biela fazuľa s cuketovými plackami
Na panvici opečieme do zlatista na drobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme uvarenú bielu fazuľu aj s trochou vody, v ktorej sa varila a ešte niekoľko minút všetko spolu podusíme. Na koniec pridáme trochu masla, soľ a červené mleté korenie. Podávame s cuketovými plackami. Tie si pripravíme tak, že do nastrúhanej cukety pridáme jedno vajíčko, soľ, […]