
Fusilli all´Amatriciana
Na panvici opečieme na pásiky nakrájané guanciale, teda sušený podbradok, ktorý však dokonale nahradí pancetta. Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a rozpolené strapcové paradajky, ktoré ochutíme soľou, mletým čiernym korením a opečieme. Na záver pridáme uvarené cestoviny a nastrúhaný syr pecorino. Tesne pred podávaním pridáme trochu panenského olivového oleja a všetko poriadne zamiešame. Odporúčané víno: […]
Bryndzové guľky
Sušené čerešne prikryjeme navlhčenou papierovou utierkou a počkáme minimálne tri hodiny, kým trochu zmäknú. Nakrájame ich na drobné kúsky, zmiešame ich s bryndzou a vytvarujeme guľky. Podobne tvarujeme guľky aj s čerstvou bazalkou a šalviovými kvetmi. Šalviové kvety netreba predtým navlhčiť, môžu sa použiť priamo na drobno nakrájané. Odporúčané víno: Veltlínske zelené, suché
Bryndzové hniezda
Z lístkového cesta si vytvarujeme obdĺžnik, približne dva milimetre hrubý. Potrieme ho bryndzou, ktorú predtým necháme pri izbovej teplote aspoň dve hodiny. Cesto zrolujeme a nakrájame približne na dva centimetre hrubé kolieska. Tie potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme ľanovými, tekvicovými semienkami, nastrúhanými mandľami a pečieme v rozohriatej rúre na 180ºC, kým nebudú okraje pekne hnedé. Odporúčané […]
Pirohy s bryndzou
Do uvarených, vychladnutých a nastrúhaných zemiakov pridáme jedno vajíčko, soľ a podľa potreby hladkú múku. Z cesta vytvarujeme šúľance, ktoré varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Medzitým si v hrnci roztopíme bryndzu v šľahačkovej smotane. Keď sú šúľance hotové, pridáme ich do bryndzovej omáčky. Podávame s opečenou slaninkou. Odporúčané víno: Rulandské šedé, suché
Kuracie stehná s bryndzou
Na kuracích stehnách oddelíme kožu, pod ktorú natlačíme bryndzu. Ochutíme soľou a pečieme v rozohriatej rúre, kým nebudú mäkké. Pred koncom dáme bryndzu aj navrch a ešte dopečieme. Podávame so šalátom, ktorý si pripravíme z nastrúhanej mrkvy a petržlenu. Pridáme soľ, čierne korenie a gazdovský jogurt. Môžeme pridať aj skaramelizovanú cibuľu. Odporúčané víno: Chardonnay, suché