Zapekaný karfiol
Karfiol obvaríme dve minúty v osolenej vode. Vyberieme ho, pridáme hrášok a vložíme do zapekacej misy. V miske vymiešame dvesto mililitrov kyslej a rovnaké množstvo šľahačkovej smotany, tri vajíčka, soľ a čierne mleté korenie. Vyšľahanou zmesou zalejeme karfiol, na vrch nastrúhame syr typu Gouda a v rúre, rozohriatej na 180°C pečieme pol hodiny, alebo kým […]
Cibuľový quiche
Najskôr si pripravíme cesto. Dvestoosemdesiat gramov hladkej múky a stoštyridsať gramov masla izbovej teploty dobre vymiesime a necháme vychladnúť v chladničke aspoň hodinu. Potom cesto vyvaľkáme, vložíme do tortovej formy a v rúre rozohriatej na 200°C zapečieme päť minút. Skôr ako vložíme cesto do rúry ho popicháme vidličkou a zaťažíme sušenou fazuľou. Následne si pripravíme […]
Jedlá s vínom
Dobré jedlo a víno sú overenou dvojicou už od nepamäti. Správne nakombinované víno dokáže krásne pozdvihnúť nielen jedlo, ale aj samotné víno tak ukáže rôzne ukryté vnemy. Existujú všeobecne zaužívané a vhodné kombinácie, ako napríklad ryby a biele víno, divina s červeným, alebo vína s vyšším zvyškovým cukrom a dezerty. Víno sa však dokáže dostať k […]
Hovädzie po burgundsky
V hrnci opečieme nakrájanú slaninku do zlatista. Keď je hotová, odložíme ju nabok a vo výpeku opečieme z každej strany na kocky nakrájané hovädzie. Vyberieme ho a v tom istom hrnci opečieme na kocky nakrájanú cibuľu a mrkvu. Keď je to hotové, pridáme slaninku, mäso a až po vrch zalejeme kvalitným červeným vínom. Pridáme bobkový […]
Hruška na červenom víne
Hrušku ošúpeme, rozpolíme a varíme v červenom víne, do ktorého pridáme trochu cukru, škorice, klinčeky a aníz. Podávame na čokoládovej zemi, ktorú si pripravíme tak, že zmiešame tristo gramov masla, dvesto gramov cukru, tristo gramov múky a sedemdesiatpäť gramov kakaa. Celú zmes natrieme na papier na pečenie a v rúre, vyhriatej na 160°C, pečieme dvadsať minút. […]