Pečená prepelica so špenátom
Osolenú prepelicu opečieme na panvici z každej strany a dáme dopiecť na desať minút do rúry rozohriatej na 170°C. Medzitým na panvici povaríme šľahačkovú smotanu ochutenú soľou, čiernym mletým korením a nasekaným cesnakom. Privedieme ju do varu a pridáme čerstvé špenátové listy. Smotanu varom zredukujeme na požadovanú hustotu a podávame s opečenou prepelicou. Odporúčané víno: […]
Zemiaková placka so šalátom
Surové zemiaky si nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme trochu cesnaku, majoránku, vajíčko, soľ, čierne mleté korenie a trochu hladkej múky. Všetko dobre zamiešame a z vytvoreného cesta upečieme placky. Tie následne naplníme zeleninovým šalátom podľa vlastného želania a dochutíme bielym smotanovým jogurtom. Odporúčané víno: Müller Thurgau, suché
Zemiakový jež
Do zemiaku urobíme zárezy tak, aby medzi nimi boli približne tri milimetre. Medzery naplníme bryndzou, posypeme tymianom a dáme zapiecť do rúry podľa želania. Potom ho dochutíme opečenou slaninkou, bryndzou, syrom, soľou a červeným korením. Odporúčané víno: Furmint, suché
Zapekaný zemiak
Zemiak si prerežeme po dĺžke a na osem minút ho dáme variť do osolenej vody. Potom naň uložíme na cibuľke orestované šampiňóny, ktoré posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a zapečieme vo vyhriatej rúre na 180 ºC. Podávame s opečenou cibuľkou. Odporúčané víno: Pinot Noir, suché
Zemiaková ruža
Zemiaky dve minúty povaríme v slanej vode. Lístkové cesto narežeme na približne osem centimetrov široký a dvadsať centimetrov dlhý pás. Na hornú polovicu po dĺžke poukladáme striedavo na kolieska nakrájané zemiaky, šunku a preklopíme dolnou polovicou. Následne z neho vytvoríme zvitok, ktorý potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 200 ºC. Podávame s omáčkou, ktorú si pripravíme tak, že sladkú […]