Karfiol
V našich končinách sa pre túto zeleninu používa označenie karfiol, ale botanicky správny názov je kapusta obyčajná karfiolová. Jeho pôvod je vo východnom Stredomorí. V 14. storočí sa dostal do Talianska a o dve storočia neskôr sa začal vyskytovať aj v západnej a strednej Európe. Následne sa dostal do celého sveta. Karfiol je dieteticky hodnotný, […]
Cibuľa
Cibuľa bola už v stredoveku veľmi obľúbeným liečivým prostriedkom a to nielen v Číne, Indii či na Blízkom východe, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Jej všestranné pozitívne zdravotné účinky sú známe už veľmi dlho. Dokáže účinne dezinfikovať, napomáha zdravému rastu kostí, znižuje obsah cukru v krvi, optimalizuje krvný tlak, ale pôsobí aj na správnu […]
Zapekaná cibuľa
Cibuľu očistíme a vrch zrežeme o jednu štvrtinu. Polejeme bielym suchým vínom a dáme piecť do rúry rozohriatej na 160°C, kým nebude mäkká. Potom stred vydlabeme a nakrájame na drobno. Pridáme nasekanú sušenú šunku, tymian, strúhanku a nastrúhaný parmezán. Všetko dobre premiešame, ochutíme soľou, čiernym mletým korením a zmesou naplníme cibuľu. Zapečieme ju v rúre […]
Cibuľová polievka
Nakrájanú cibuľu opekáme v hrnci dohneda. Ku koncu pridáme trochu cukru, ktorý necháme skaramelizovať. Následne cibuľu zalejeme hovädzím vývarom, do ktorého pridáme bobkový list a tymian. Varíme minimálne hodinu. Nakoniec pridáme do polievky kúsok masla. Naspodok misky dáme trochu fortifikovaného vína, ideálne cherry, čím jedlo vhodne dochutíme. Podávame so zapekanou syrovou bagetkou. Odporúčané víno: Tramín […]
Cibuľové trio
Nadrobno nakrájanú cibuľu zalejeme šľahačkovou smotanou a varíme, kým nebude cibuľa úplne mäkká. Všetko poriadne rozmixujeme na jemnú kašu, precedíme cez sitko a dochutíme soľou a bielym mletým korením. Medzitým si stredy cibule uvaríme v červenom víne, do ktorého pridáme čerstvý rozmarín, tymian a cesnak. Podávame s cibuľovými krúžkami, ktoré sme obalili v hladkej múke […]