
Kariérny míľnik enologičky Kataríny Furdíkovej
Dovoľujeme si oznámiť širokej odbornej verejnosti, že v decembri 2024 získala známa slovenská enologička Ing. Katarína Furdíková, PhD. (rod. Volleková) vedecko-akademický titul docent v odbore Biotechnológie. Habilitačné konanie sa uskutočnilo na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a obhajovaná habilitačná práca mala názov „Terroir v enológii: faktory ovplyvňujúce kvalitu a originalitu vína“.
Na Mondial des Vins Extrêmes sa darilo aj našim vínam
Súťaž vín Mondial des Vins Extrêmes, ktorá sa koná pod patronátom Medzinárodnej organizácie pre víno a vinič OIV, je jedinou súťažou vín na svete, ktorá sa špeciálne venuje propagácii vín vyrobených v náročných vinohradníckych oblastiach. Cieľom je oceniť produkciu vín z malých vinohradníckych oblastí, ktoré sú držiteľmi osobitej histórie a nositeľmi dlhoročnej tradície, ukrývajú hodnotnú […]
Cintavý & Pisarčík s dvojitou novinkou
Na začiatku oberačkového obdobia pripravilo vinárstvo Cintavý & Pisarčík pre svojich zákazníkov dve zaujímavé novinky. Po horúcom lete, ktorým nás sprevádzali vína zo sviežich aromatických odrôd, ružové či vína sýtené, prišiel jesenný čas a s ním aj nové vína. S chladnejším počasím padne na úžitok dúšok trochu štruktúrovanejších mokov v podobe Rizlingu rýnskeho 2022, ktorý […]
Prémiové cuvée Perešek
Robiť kupáže vín je výzva. Pokiaľ sa podarí, môže vzniknúť víno, ktoré reprezentuje vinárstvo naveky. S touto nemalou ambíciou vzniklo vo vinárstve Velkeer jedno také s názvom Perešek. Tak sa volá hon, na ktorom sa rozprestierajú ich vinice. Ako už názov vína naznačuje, ide o kupáž červených vín z celého tohto vinohradu. Prvotným cieľom bolo […]
V Château Topoľčiankach zarobili na slamové
Koncom októbra vo vinárstve Château Topoľčianky oberali hrozno na výrobu slamového vína. Základom takejto oberačky je absolútne stopercentný zdravotný stav bez čo i len náznaku poškodenia hrozna hubovými patogénmi. Takúto perfektne vyseparovanú surovinu následne vešajú na povale vinárstva, kde si strapce pobudnú minimálne tri mesiace. Za tento čas sa z bobúľ postupne odparí približne sedemdesiat […]