Cestoviny
Spaghetti, penne, ravioli či lasagne, kto by ich nepoznal. Existuje však ešte viac zaujímavých typov cestovín, spomeňme preto aspoň zopár z nich. Na juhu Talianska, v oblasti Apúlia, sú veľmi známe orecchiette, ktoré svojím tvarom pripomínajú ušný lalok.
Garganeli z oblasti Bologna vznikajú rolovaním štvorcového cesta do valcovitého tvaru. Farfalle svojím tvarom pripomínajú motýľa a obľúbené sú najmä na severe Talianska v oblasti Emilia-Romagna. Každá talianska provincia má nielen vlastné typy cestovín, ktoré preferuje, ale dokonca aj omáčku, s ktorou ich treba podávať. Podľa miestnych starých mám sú niektoré kombinácie doslova nedotknuteľné. V Taliansku je totiž jedlo považované za niečo viac ako iba spôsob prijímania potravy. A tak sa k nemu aj správajú.
Našťastie už aj u nás milovníci dobrého jedla pochopili, že nahrádzať niektoré ingrediencie v cestovinových receptoch nie je najšťastnejšie riešenie. My vám prinášame niekoľko overených receptov vhodných na chladnejšie dni, z ktorých si určite vyberiete.
Jedlá pripravil a vína odporučil Juraj Mikula.
Fusilli all´Amatriciana
Maccheroni s údeným lososom
Tagliatelle s hľuzovkovým olejom
Lasagne Bolognese