Cibuľa

Cibuľa bola už v stredoveku veľmi obľúbeným liečivým prostriedkom a to nielen v Číne, Indii či na Blízkom východe, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Jej všestranné pozitívne zdravotné účinky sú známe už veľmi dlho.

Dokáže účinne dezinfikovať, napomáha zdravému rastu kostí, znižuje obsah cukru v krvi, optimalizuje krvný tlak, ale pôsobí aj na správnu vitalitu mozgu a vďaka jej antifungálnym vlastnostiam pomáha vlasom rásť.

Jej pozitívnych účinkov na ľudský organizmus je však oveľa viac. Má vysoký obsah kyseliny listovej a vitamínu C, je tiež veľmi bohatá na obsah železa a zinku. V našich končinách tvorí základ takmer každého jedla. Je chutná nielen v surovom stave, ale pri tepelných úpravách, hlavne opekaní, dokáže vyvolať až slastné pocity.

Jedlá pripravil a vína odporučil: Juraj Mikula

Zapekaná cibuľa
Cibuľová polievka
Cibuľové trio
Cibuľový quiche