Karfiol
V našich končinách sa pre túto zeleninu používa označenie karfiol, ale botanicky správny názov je kapusta obyčajná karfiolová. Jeho pôvod je vo východnom Stredomorí. V 14. storočí sa dostal do Talianska a o dve storočia neskôr sa začal vyskytovať aj v západnej a strednej Európe. Následne sa dostal do celého sveta.
Karfiol je dieteticky hodnotný, má vysoký obsah vitamínu C aj vápnika a obsahuje veľmi málo sacharidov. Je bohatý na živiny a vlákninu, má významný obsah kyseliny listovej, obsahuje aj betakarotén, vitamín B a vitamín E. Z minerálov obsahuje veľké množstvo draslíka a nepatrné množstvo sodíka. Okrem vápnika sa v ňom nachádza aj horčík, fosfor, železo a rovnako tak aj chróm, zinok, mangán, meď a selén.
Niet sa čo čudovať, že s takýmto zložením má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Za všetky spomeňme aspoň najvýznamnejšie. Pomáha pri poruchách obličiek a močového mechúra, podporuje redukciu hmotnosti, má preventívne účinky proti chorobám hrubého čreva, znižuje krvný tlak, chráni srdce i kosti, pozitívne pôsobí aj na pamäť a nervové poruchy.
Jedlá pripravil a vína odporučil: Juraj Mikula
Zapekaný karfiol
Karfiolový steak
Karfiol s kari
Pečený karfiol