Bravčová panenka

Panenka predstavuje najjemnejšie a pravdepodobne aj najchutnejšie bravčové mäso. Tomu zodpovedá aj jej cena. V porovnaní s ostatnými časťami bravčového tela je panenka najšťavnatejšia, keď je vo vnútri po upečení ružovkastá, preto sa k nej správame ako k hovädzím steakom. Ak rozmýšľate nad použitím rôznych grilovacích korenín, tak na to radšej zabudnite.

Najlepšie jej chuť vynikne, ak ju iba osolíte, maximálne použijete jeden druh korenia. Pred samotnou tepelnou úpravou je vhodné mäso vybrať v dostatočnom predstihu, aby malo tesne pred pečením izbovú teplotu. Hneď na začiatku treba mäso zatiahnuť zo všetkých strán, aby šťava ostala vo vnútri a panenka bola pekne šťavnatá.

Po tepelnej úprave ju necháme chvíľu odstáť a krájame ju až po chvíli. Ostane tak krásne šťavnatá a vy si na nej bude môcť pochutnať ako v reštaurácii.

Jedlá pripravil a vína odporučil Juraj Mikula.

Bravčová panenka s cícerovou kašou
Panenka s krémom zo sladkej tekvice
Tagliatelle s panenkou
Panenka na ázijský spôsob