Fazuľa

Fazuľa sa pestuje na všetkých kontinentoch, teda okrem Antarktídy. Ročne sa na svete vypestuje takmer tridsať miliónov ton zrnovej fazule a iba o trochu menej zelenej fazule.

Najväčším producentom tejto strukoviny je Mjanmarsko. Čína zase dokáže ročne vyprodukovať takmer osemdesiat percent svetovej produkcie zelených fazúľ. Divoká forma fazule je pôvodom z Ameriky. Domestikovaná bola v období 6000 rokov pred naším letopočtom.

Nedávne genetické analýzy ukazujú, že sa to udialo najprv v Mezoamerike a rozšírila sa na juh, pravdepodobne spolu s tekvicou a kukuricou. Existuje viac ako šesťsto kultivarov fazule, ktoré sa líšia veľkosťou, farbou a tvarom. Fazuľa má vysoký obsah bielkovín, škrobu, vlákniny, peptidov a bioaktívnych zložiek.

Obsahuje aj vitamíny, najmä kyselinu listovú a vitamíny skupiny B, ale aj minerály, najmä vápnik a železo a nenasýtené mastné kyseliny. Jej prednosťou je nízky obsah tuku, sodíka a cholesterolu, preto by mala byť pravidelne súčasťou nášho jedálnička.

Jedlá pripravil a vína odporučil: Juraj Mikula

Fazuľa so špenátom
Fazuľa s hovädzím mletým mäsom
Červená fazuľa s pečeným bravčovým mäsom
Biela fazuľa s cuketovými plackami