Zimný festival jedla 2024

Známy reštauračný bedeker Gurmán na Slovensku organizuje od 13. januára do 25. februára jedenásty ročník festivalu pre gurmánov z celého Slovenska. To že sa ide o asi najobľúbenejšiu akciu pre gurmánov svedčí aj počet reštaurácií, ktoré sa tento rok zapojili.

Gurmán na Slovensku vybral rekordných štyridsaťštyri zaujímavých reštaurácií a predstaví vám aj zopár tvárí nových mladých šéfkuchárov. Novinka, Jolly Jocker, z minulého roka sa osvedčila a zapojí sa aj tento rok. Bude ňou nielen prestížna reštaurácia Triad z Rakúska a jej oceňovaný šéfkuchár Uwe Machreich s jeho neoddeliteľnou pravou rukou Romanom Chňapekom, ale vskutku bombastickou novinkou je reštaurácia Platán, šéfkuchára Ištvána Peštiho z Maďarska, ktorá má dve michelinské hviezdy.

Festival funguje na princípe rezervácií vo vybraných reštauráciách. Hosť si vyberie zo zoznamu reštaurácií, pozrie si ich festivalové menu pozostávajúce z troch až štyroch jedál, vína a minerálnej vody a to, ktoré ho najviac osloví, tam si rezervuje degustáciu. Počty miest v každej reštaurácii sú limitované, nie každá ponúka možnosť rezervácie na každý deň, preto si treba rezerváciu uskutočniť čo najskôr.

V minulých ročníkoch bol súčasťou tohto jedinečného festivalu aj bohatý sprievodný program. Ako napríklad možnosť zacestovať si aj gastrobusom a ochutnávať jedlá vo viacerých reštauráciách na Slovensku. Pre ročník 2024 bude novinkou zážitkový kuchársky kurz s najlepšími kuchármi Slovenska. Prvý bude s Jozefom Masarovičom, šéfkuchárom reštaurácie UFO, ktorý získal ocenenie Kuchár roka 2020 na Slovensku.

 

Atraktívne sú aj Gurmánske pobyty, ktoré ponúkajú hotelové zariadenia. Ponúkajú zvýhodnenú cenu na ubytovanie a k tomu festivalovú večeru vo svojej reštaurácií. Už tradične sa budú organizovať aj Gurmánske víkendy so Champagne Laurent Perrier vo vybraných festivalových reštauráciách v jeden víkend v danom regióne Slovenska, kedy hosť dostane k svojmu menu navyše aj pohár Champagne.

Organizátorom tohto podujatia je Radoslav Nackin, ktorý zastrešuje mnohé spoločensko – gastronomické akcie na Slovensku. Je autorom bedekra Gurmán na Slovensku, vydavateľom gastronomického časopisu Gurmán na Slovensku, Thuries Academy či Školy varenia pre gurmánov vo Sv. Jure.