Zelené fazuľky

Zelené fazuľky patria k veľmi chutnej zelenine, ktorú môžeme pripraviť na rôzne spôsoby. V tomto období sú jednou zo základných surovín zdravej výživy a pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo trpia cukrovkou sa vyslovene odporúča ich konzumácia.

Sú vynikajúcim zdrojom živín, a zároveň majú nízku kalorickú hodnotu. Existuje viac druhov zelených fazuliek, všetky však vo veľkej miere obsahujú antioxidačné vitamíny A a C, kyselinu listovú, vitamíny B1, B2 a vitamín K. Spomedzi minerálnych látok sú bohaté na fosfor, vápnik, draslík, mangán, meď a železo.

Odporúčame kupovať zelené fazuľky sviežej zelenej farby, pekne tvarované a s tvrdou šupkou. Na rozdiel od ostatných druhov fazule, ktoré sa nechávajú dozrieť a potom sa sušia, zelené fazuľky sa konzumujú, keď sú ešte mladé a samotné fazule sú nedozreté v struku.

Jedlá pripravil a vína odporučil Juraj Mikula.

Zelené fazuľky so slávkami
Zelené fazuľky na červenom korení
Zelené fazuľky s bulgrom
Zelené fazuľky so slaninkou