TOKAJ & CO reprezentovalo Slovensko v Piemonte
V polovici júna sa v talianskej Albe uskutočnilo oceňovanie miestnych vinárov a vinohradníkov a zároveň boli dekorovaní noví rytieri vína. Celá akcia sa navyše niesla v duchu hľuzovky, pretože práve oblasť Piemont je považovaná za jedno z centier hľuzovky vo svete a miestni k nej prechovávajú nebývalý obdiv.
Každoročne sa na týchto slávnostiach zúčastní aj jedno vinárstvo z pozvanej krajiny. V predchádzajúcich ročníkoch sa zúčastnili také mená ako Domaine Romanée Conti či ikona maďarského Tokaja vinárstvo Szepsy. Tento rok padla voľba na Slovensko, pozvánku dostalo vinárstvo TOKAJ & CO z Tokaja.
Ceremónií sa zúčastnil riaditeľ spoločnosti Tomáš Besler. Talianskí hostitelia ocenili nezameniteľný prejav tokajských vín, od suchých až po vyzreté 4-putňové z ročníka 2009. Obzvlášť zapôsobilo suché Omšové víno z ročníka 2021, ktoré zaujalo nielen svojou chuťou, ale aj príbehom svojho vzniku a prísnych pravidiel pre jeho vznik. Šéfkuchár Tomáš Chvostek zo slovenského veľvyslanectva v Ríme pripravil jedlá na báze bryndze a tým bolo Slovenské combo dokonalé.
„Mám z akcie veľmi dobrý dojem, ďalekú cestu autom neľutujem. Myslím že takto po malých krokoch môžeme šíriť dobré meno vinárskeho Slovenska vo svete. Podľa reakcií na vína a fotky našich vinohradov a vinárstiev som presvedčený, že môžeme hrdo vykročiť do sveta, chce to otvorenú myseľ a trocha odvahy“ vyjadril sa Tomáš Besler.
Za organizačným úspechom akcie stála Adriana Haranzdová, ktorá roky pôsobí v Taliansku ako profesionál v obchode s vínom a je zároveň veľkou propagátorkou slovenských vín v Taliansku. Jej patrí najväčšia vďaka.
„Som veľmi rada, že sa Slovensku dostala takáto česť. Predstavili sme vynikajúce slovenské vina a jedlá z kvalitných surovín. Navyše, všetko sa to udialo v Grinzane Cavour, kolíske vzácneho vína Barolo. Keďže žijem v Piemonte a pracujem v sektore vína, bolo to pre mňa aj akési osobné zadosťučinenie, keď všetci hostia ocenili slovenské eno-gastronomické umenie. Verím, že to nebola posledná akcia“, Adriana Harandzová.
-tb-