Šumivá Noria

Odroda Noria má svoje korene na Slovensku. Vo vinárstve Château Rúbaň z nej po šetrnom spracovaní vyrobili nielen víno tiché, ale ako prví v histórii slovenského vinárstva mu vdýchli aj šumivú podobu.

Ručne oberané hrozno bolo spracované šetrne a s obmedzením prístupu vzdušného kyslíka vo všetkých fázach výroby. Primárna alkoholová fermentácia základného vína prebehla v nerezových nádobách pri teplote pod 14°C. Následne bolo víno krátkodobo ponechané na čistých kvasničných kaloch, ktoré sa občas premiešavali, čo obohatilo sviežu chuť o krémové ovocné tóny. Sekundárna fermentácia prebehla priamo vo fľašiach a víno v nich ležalo na kvasničných kaloch po dobu dvanástich mesiacov.

Takže teraz máte jedinečnú šancu po prvýkrát vyskúšať, ako chutia bublinky z tejto odrody. Podľa výrobcu ohurujú slamovo-zlatistou farbou s iskrivým zeleným odleskom a jemným decentným perlením. Aromatika je výrazná, kvetnato-ovocná s tónmi zrelého pomela, jesennej hrušky a limetkovej kôry. Komplexnú vôňu dotvára jemný biskvitovo-maslový tón s praženými lieskovcami a citrónovou trávou. Chuť je bohatá, kvetnatá a mimoriadne svieža s nuansami hruškových cukríkov a neutíchajúcou perzistentnou dochuťou.

-jm-