Slovenské víno v časopise Decanter

Tento husársky kúsok sa podarilo Slobodnému vinárstvu, ktoré hospodári v Zemianskych Sadoch. Vinohrad obhospodarujú v ekologickom režime, bez použitia herbicídov a pesticídov. Chovajú v ňom včely, medzi riadkami vysádzajú druhovo bohatú zmes bylín na podporu biodiverzity a tiež štruktúry a kvality pôdy.

Hrozno je zbierané ručne a podlieha prísnej selekcii, odkiaľ ihneď putuje na spracovanie do pivnice vzdialenej iba niečo viac ako kilometer. V takýchto podmienkach sa urodilo aj ich víno Cutis Deviner 2016, ktoré bolo zaradené prestížnym anglickým vinárskym časopisom Decanter medzi TOP30 Orange Wines. Je to obrovský úspech, pretože je to prvé slovenské víno, ktoré Decanter do takéhoto výberu zaradil.

Oranžovým, inak povedané vínam z bielych odrôd, ktoré prekvasili na šupke, sa venuje toto vinárstvo takmer od začiatku existencie a Cutis Deviner je jedno z prvých, ktoré takýmto spôsobom začali vyrábať. Tvorí ho kupáž odrôd Tramín červený (70%) a Devín. Štyri týždne spontánne kvasilo na šupkách bez použitia selektovaných kvasiniek, enzýmov, či iných enologických aditív a pravidelne sa ručne premiešavalo. Vyzrievalo v starých dubových sudoch. Nebolo filtrované a až tesne pred fľaškovaním bola pridaná minimálna dávka síry.

-al-