Slovenské víno sa opäť výrazne zviditeľnilo v Londýne
20. októbra 2020 otvoril známy šéfkuchár Santiago Lastra svoju reštauráciu KOL neďaleko Marble Arch a ako svoje “housewine” si vybral štyri vína zo Slobodného vinárstva pri Hlohovci.
Šéfkuchár Santiago Lastra je považovaný za jeden z najväčších talentov súčasnosti. Pracoval v reštauráciách, ktoré predstavujú špičku súčasnej gastronómie ako napr. Mugaritz v San Sebastian alebo Hija de Sanchez v Kodani. V roku 2017 viedol pop up legendárnej kodanskej reštaurácie NOMA v Mexiku. V roku 2019 bol vo Veľkej Británii vyhlásený za najlepšieho kuchára do 30 rokov.
Noviny Evening Standard napísali, že otvorenie reštaurácie KOL bolo najočakávanejšou kulinárskou udalosťou tohto roka. Máloktorý šéfkuchár venoval až dva roky príprav vytvoreniu dokonalej reštaurácie. Tak isto precízne hľadal aj vhodné víno pre párovanie k svojmu menu.
Santiago Lastra sa rozhodol pre Slobodné vinárstvo. Spoločnou prácou pri blendovaní počas niekoľkých návštev šéfkuchára na Slovensku vytvorilo Slobodné vinárstvo pre reštauráciu špeciálnu edíciu štyroch vín: biele víno La Pera, oranžové víno El Melón, ružové víno La Rosa a červené víno El Corazon. Všetky tieto vína je možné ochutnať iba v reštaurácii KOL.
Aj v súvislosti s touto udalosťou publikoval 14. októbra 2020 Financial Times článok o oranžových vínach, kde Slobodné vinárstvo zaradil medzi kľúčových svetových producentov týchto vín.
Slobodné vinárstvo je vo svete známe charakteristickými vínami vyrábanými pôvodnými metódami zo svojho ekologicky dopestovaného hrozna. Ich oranžové víno Cutis Deviner 2016 bolo zaradené odborným časopisom Decanter medzi 30 najlepších oranžových vín sveta.