Shebo Winery hodnotí vinohradnícku sezónu

Tento rok bol kvôli nepriaznivému počasiu náročný, straty úrody sa môžu priblížiť až k 40 %.

Október sa nesie v znamení farebných viníc, v ktorých rozvoniava čerstvo obraté hrozno. Oberačkové obdobie vrcholí a vinári zbierajú plody svojej celoročnej práce. Podmienky na pestovanie viniča však tento rok neboli ideálne. Kvôli nepriaznivému počasiu prišli mnohí vinári o veľa úrody, kvalitu vína by to však nemalo ovplyvniť.

Podľa vinára a majiteľa jedného z najstarších a najväčších slovenských vinárstiev Shebo Winery Eduarda Šeba bola táto sezóna náročná najmä kvôli silnému tlaku chorôb, následkom čoho dnes vykazuje vinárstvo stratu úrody minimálne do výšky 30 %. Shebo Winery pritom vlastní a obhospodaruje vinohrady v troch vinohradníckych oblastiach s celkovou rozlohou viac ako 500 hektárov, konkrétne v Malokarpatskej, Nitrianskej a Južnoslovenskej.

Tento rok počasie neprialo vinárom najmä začiatkom júna, teda v čase kvitnutia viniča. Veľa zrážok v tomto období spôsobilo hubové ochorenia, ktoré na juhu Slovenska zničili nemalú časť úrody. Aj napriek operatívnemu prístupu a zvoleniu vhodných ochranných prostriedkov vo forme postrekov, boli niektoré lokality zasiahnuté viac ako iné. Najhoršiu situáciu evidovalo vinárstvo Shebo Winery v oblasti zvanej Sahara v Pezinku, v Nitre a v Hubiciach, kde bol tlak patogénov veľmi vysoký.

Hubové ochorenia boli sústredné najmä na isté lokality a nakazili len tie odrody, ktoré sú menej odolné voči tejto chorobe (Müller Thurgau a Cabernet Sauvignon). Niektoré odrody sa dokázali udržať v lepšom zdravotnom stave a priblížiť sa k štandardným výnosom (napr. Pálava, Sauvignon, Rulandské šedé, Veltlinské zelené). Jediné stredisko, ktoré podľa slov Eduarda Šeba dokázalo bojovať s peronospórou, je lokalita Nebojsa v Galante.

Problematickým bol aj nedostatok vlahy, keď obdobie nedostatku vlahy striedalo obdobie silných dažďov. Tieto výkyvy spôsobili proces diferenciácie kvetných očiek, ktoré predstavujú základ pre úrodu v ďalšom roku. Výsledkom bolo, že viničný ker neurodil toľko strapcov ako v bežnom roku, alebo urodil dostatočný počet strapcov, ale tie nemali svoju tradičnú veľkosť a ani váhu. Ďalším činiteľom, ktorý sa podpisuje pod obrovské straty vinohradníkov najmä v Malých Karpatoch, je divá zver.

Ako konštatoval Eduard Šebo: „Tento rok bol pre mnohých vinárov obrovskou výzvou. Stratu pocítia najmä na výrazne zníženom objeme vína, ale finálnej kvalite vín to, našťastie, neublíži.“

Zdroj: Shebo Winery a.s., https://www.shebowinery.com/