Prerušená história etikety vína z Čeboviec

Vinárstvo u nás poznačilo zoštátnenie a násilná kolektivizácia, ktorá sa v Československu odohrala v roku 1948. Roztrhnutá etiketa je priamym odkazom na historické dizajny a súčasne komunikuje ideu prerušenej histórie.

Tradícia vín z Čeboviec sa však udržala a vďaka úprimnej snahe o kvalitu priniesla výsledok v podobe vína svetovej úroveň. To vznikalo pod rukami odborníkov Ondreja Cellenga a Jána Domina. Obaja pôsobili v pivnici Čebovce, ktorá patrila pod JRD Nenince v okrese Veľký Krtíš.

Dnes to znie neuveriteľne, ale vtedy značka JRD na flašiach, a odroda hrozna na etikete signalizovala možnosť piť kvalitnejšie víno. Vždy to neplatilo, ale tá nádej bola výrazne vyššia, ako pri rôznych Pokladoch, Kniežatách a Tajomstvách, ktoré patrili do spomínanej kategórie cenovo dostupných, no menej kvalitných vín.

Vína z Čeboviec výrazne predčili aj vtedajšiu najlepšiu československú produkciu, predávali sa vo vybraných obchodoch pod pultom, vo vtedajších najkvalitnejších tzv Interhoteloch, ponúkali sa v Tuzexoch za bony, podávali sa na vládnych a straníckych podujatiach,

Po roku 1989 však značka postupne zanikla a od roku 1996 sa tieto vína neprodukujú ani nepredávajú. Na prerušenú tradíciu chce nadviazať známy vinár Ladislav Dörď, spolu s majiteľmi vinárstva Chateau Rúbaň, ktorí založili novú obchodnú značku Pivnica Čebovce.

Nová identita je inšpirovaná historickými etiketami a do loga pivnice Čebovce sa dostala pivničná klenba. V rámci redizajnu sa zachoval výrazný prvok diagonály na etikete. Oproti originálu však nie je diagonála farebná ale vzniká roztrhnutím etikety na dve časti, čo odkazuje na prerušenú históriu vinárstva. Na silnom bavlnenoom papieri sa objavuje razba dvoch metalických fólií, ktoré tvoria textúru. Monogram s prvkom pivničnej klenby je embossovaný.

Nový brand je silne inšpirovaný lokalitou, ktorá je podobne dôležitá aj pre samotný produkt. Región tamojších vinohradníckych obcí okolo Čeboviec mal vždy silnú identitu, založenú na dávnej tradícii pestovania hrozna a výrobe vína. Prvá zmienka o pestovaní vína v tomto regióne pochádza z roku 1135. Autentické pivnice vyhĺbené do svahov sú výsledkom tejto dlhej živej tradície, tak isto, ako obnovené vinohrady.

Miloš Kučera