Najlepší somelier Slovenska

V deň vzniku Československej republiky sa v bratislavskom hoteli Devín konali majstrovstvá somelierov Slovenskej republiky. Slovenská a česká somelierska asociácia majú nadštandardné vzťahy už dlhé roky, preto sa na republikových majstrovstvách zúčastňujú zástupcovia oboch krajín.

Pred samotným finále, museli súťažiaci absolvovať dve kolá. V prvom sa konal písomný test, určovanie bielych odrodových vín, senzorický popis červených vín a destilátov. Z devätnástich zúčastnených postúpilo do semifinále šesť z nich. Tu ich čakala úloha predať päť paliet vína.

Traja najúspešnejší sa nakoniec dostali až do finále. Tu ich už pred očami verejnosti čakalo niekoľko záľudných úloh. Okrem identifikácie jedla, ku ktorému museli odporučiť víno, museli dekantovať a servírovať červené víno, pripraviť nápoj Bellini, v slepej degustácii určiť a popísať dve červené vína a identifikovať tri destiláty.

Ako najťažšia sa ukázala úloha, v ktorej museli do osemnástich pohárov rozliať jeden a pol litrovú fľašu prosecca rovnakým dielom, pričom nesmeli dolievať a museli spotrebovať celý objem. Porota, ktorej členom bol aj viceprezident Medzinárodnej asociácie somelierov Williams Wouters nakoniec rozhodla, že titul získal Karel Prokeš z Veľkých Nemčíc, ktorý nedávno získal tento titul aj v Českej republike. Na druhom mieste skončila Libuše Vrbová z Vinařství u Vrbu a na treťom mieste sa umiestnila Patrícia Bačová z bratislavského baru Vínimka.