Koľko toho vieme o víne

Väčšina z nás víno obľubuje, ale ruku na srdce, koľko toho vlastne o ňom aj vieme? Spoločnosť Marthy Stewartovej, ktorá zhromažďuje vína z celého sveta, priniesla desať zaujímavých faktov o víne: Jeden pohár vína obsahuje sedemdesiat až sto bobúľ. Existuje približne tridsať druhov pohárov na víno, ktoré sú navrhnuté tak, aby zdôrazňovali vône a príchute odrôd, z ktorých sú vyrobené. Mesto Caldari de Ortona v Taliansku má vinársku fontánu, ktorá poskytuje bezplatne víno 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Na rozdiel od všeobecného názoru sa deväť z desiatich vín odporúča spotrebovať do roka od ich výroby. Trvá tri roky, kým novo vysadený vinič zarodí. Hrozno kvasí bez pridania akýchkoľvek iných prvkov vďaka svojej prirodzenej chemickej rovnováhe. Tvar fľaše zvyčajne predstavuje tradíciu či históriu oblasti, z ktorej víno pochádza. Najdrahší Cabernet Sauvignon z Kalifornie sa predal za 350 tisíc dolárov. George Calvert bol prvý, kto pestoval hrozno v dnes známej vinárskej oblasti Napa. Bolo to v roku 1839. Cabernet Sauvignon je relatívne mladá odroda, ktorá vznikla vo Francúzsku v 17. storočí.