Jedinečná Danube Wine Challenge
Na území bývalého Československa, ale ani v strednej Európe nie je žiadna iná súťaž, ktorá by mala patronát OIV a zároveň bola členom Svetovej federácie veľkých súťaží vína a destilátov.
Súťaž Danube Wine Challenege fungovala od založenia iba na regionálnej úrovni. Až v roku 2019 jej zakladateľ Igor Štumpf oslovil známu enologičku Editu Ďurčovú a požiadal ju o spoluprácu. Súhlasila, ale mala jednu podmienku. Ak sa má do toho pustiť, Danube Wine Challenge s novou tvárou musí priniesť, v zmysle určitej jedinečnosti, nejakú pridanú hodnotu. Na základe skúseností z iných svetových súťaží prišla Edita s veľmi zaujímavým návrhom.
Pridaná hodnota
Samotnú súťaž vníma ako začiatočné písmeno abecedy a celý zmysel tohto projektu sa má odohrávať až následne. Za hlavný cieľ si stanovila propagáciu Slovenska, jeho vinárov, ale aj samotných vinárstiev, kultúry a krajiny ako turistickej destinácie.
Vinárom, ktorí sa tejto súťaže zúčastnia ponúka možnosť prezentovať ocenené vína čo najširšej spotrebiteľskej verejnosti. Jedinečnosť Danube Wine Challenge spočíva aj v tom, že na Slovensko prídu degustátori, ktorí hodnotia na najprestížnejších svetových súťažiach. Vďaka tomu slovenskí vinári môžu ušetriť nielen náklady na dopravu, ale aj vložné. Jednoducho svetovo uznávaní degustátori prídu, v rámci Danube Wine Challenge na Slovensko, a naši vinári majú jedinečnú príležitosť, aby im dali ochutnať svoje vína.

Podobne ako na iných súťažiach aj po skončení Danube Wine Challenge sa robí slávnostné odovzdávanie ocenení, na ktorom si bežní milovníci vína môžu prechutnať najlepšie vína a porozprávať sa s ich tvorcami. Edita s Igorom sa však rozhodli, že to povýšia na ďalší level. Dohodli sa, že neurobia iba jednu takúto degustáciu, ale pravidelne ju budú prinášať do rôznych regiónov Slovenska. Zo začiatku mali tieto degustácie názov Danube Wine Day, ale od minulého roka dostali krásny slovenský názov – Nevinne o víne.
Vďaka tomu majú ľudia z rôznych kútov Slovenska možnosť ochutnať najlepšie vína z tejto súťaže. Pre menších vinárov je ďalším benefitom aj možnosť prezentovať svoje vína na takomto širokom spektre, kde si vedia úspešne rozšíriť rady svojich zákazníkov. Na druhej strane bežní ľudia už nemusia cestovať až tak ďaleko za dobrým vínom, pretože ono príde za nimi. Navyše sa s vinármi môžu pobaviť nielen o úspešných, ale aj ostatných vínach z ich portfólia.
Má to svoju gráciu
Výber miesta prebieha vždy v úzkej komunikácii s okresnou alebo krajskou organizáciou cestovného ruchu, ale aj rôznymi turistickými združeniami či gatronomickými organizáciami. Dôraz je vždy kladený na to, aby to boli krásne a reprezentatívne priestory. Za všetky môžeme spomenúť napríklad Kunsthalle v Košiciach, Solivar v Prešove, Novú synagógu v Žiline, hotel Lev v Leviciach, Cisársko-kráľovskú historickú Jazdiareň v Nových Zámkoch, alebo Starú tržnicu v Bratislave a v neposlednom rade kaštieľ Chateau Béla, v ktorého priestoroch sa koná aj samotná súťaž Danube Wine Challenge.
Takéto priestory sú ďalším príspevkom v šírení ich sloganu – Víno je kultúra. Tento krásny nápoj nás sprevádza už tisícročiami a bezpochyby úzko súvisí s históriou a tradíciami Slovenska. Nehovoriac o tom, že jedným z hlavných cieľov tvorcov tohto jedinečného projektu je aj umiernená konzumácia vína, aby pri jeho vychutnávaní vznikali pevné priateľstvá a plodné debaty. Veď nie je to nádherné ak sa milovníci vína môžu presvedčiť o tom, že to nie je iba náhoda, ak naši vinári získajú nielen u nás, ale aj v zahraničí významné ocenenia?
Najbližšie svetovo uznávaní degustárori navštívia Slovensko v júni tohto roka. Od štvrtého do šiesteho júna sa totižto bude konať ďalší ročník Danube Wine Challenge, na ktorý organizátori srdečne pozývajú všetkých vinárov nielen zo Slovenska, ale aj ostatných vinárskych krajín. Ako už býva dobrým zvykom všetci degustátori budú hodnotiť z prémiových kalichov slovenskej značky Rona. Pozornosť by sme radi upriamili na dve zaujímavosti. V roku 2023 sa úspešne zaradili dve nové súťažné kategórie. Ovocné vína – všetky ostatné okrem hroznových a Fortifikované dezertné vína. Tento rok pribudne ďalšia kategória NoLow – nízkoalkoholické a dealkoholizované vína.