Hruškový koláč

 

Stoštyridsať gramov hladkej múky zmiešame so štipkou soli, 70 gramami rastlinného tuku, dvoma čajovými lyžičkami studenej vody a všetko dobre premiešame. Z tohto vyvaľkáme cesto a dáme do tortárne. Nezabudnite časť z neho odložiť aj na boky.

Tortáreň aj s cestom dáme do chladničky vychladnúť na 30 minút.

Zatiaľ si v miske zmiešame sedem, na plátky nakrájaných, hrušiek, 70 gramov kryštálového cukru, dve čajové lyžičky solamilu, štipku soli, 85 gramov hrozienok, nastrúhanú kôru z jedného citrónu a tiež šťavu z neho. Celú zmes dáme do tortárne a na vrch dáme posýpku. Tú si pripravíme tak, že zmiešame 110 gramov cukru, 85 gramov hladkej múky, jednu čajovú lyžičku škorice a 85 gramov masla.

Všetko dobre premiešame a dáme vychladnúť do chladničky a potom nastrúhame navrch. Nakoniec posypeme strúhanými mandľami. Pečieme desať minút pri 230ºC a potom znížime teplotu na 180ºC a pečieme pol hodiny, alebo kým nebude koláč jemne hnedý.

Odporúčané víno: Devín, sladké