Hruška na štyri spôsoby

Hruška sa už po tisícročia teší veľkej obľube. Je totiž nielen nízkokalorická a ľahko stráviteľná, ale aj hypoalergénna a teda vhodná aj na prípravu prvých detských jedál.

Hrušky sa delia na európske a ázijské. Podľa odborníkov sa vyvinuli nezávisle. Hruška je tvorená z osemdesiatich percent vodou. Jej šupka obsahuje trikrát toľko fenolových fytonutritientov ako dužina, preto je dôležité jesť hrušku celú.

Významná je aj vysokým obsahom vitamínu B, ale aj vitamínom K. Menšie množstvo má aj vitamínu C, vápnika, fosforu, medi, sodíka, železa či mangánu a draslíka. Okrem toho upravuje hladinu cukru v krvi, má antioxidačné a protizápalové účinky, chráni pred srdcovými ochoreniami, znižuje riziko vzniku rakoviny či detoxikuje organizmus a upravuje trávenie.

Jedlá pripravil a vína odporučil Juraj Mikula.

Hruška so syrom
Hruška s mäsom
Vyprážaná hruška
Hruškový koláč