Dve šupky
Za vinárstvom Najväčšia vínna pivnica v Pukanci stojí zanietený vinár Ján Rosenberger. Pri výrobe svojich vín si vybral reduktívnu cestu. Na trh však uviedol aj zaujímavú novinku, ktorá je celkom z iného súdka.
Pred dvoma rokmi vyskúšal vyrobiť svoje prvé oranžové víno. Podarilo sa veľmi pekne, ale na trh sa kvôli menšiemu objemu nedostalo. Jankovi sa ale tento spôsob výroby natoľko zapáčil, že o rok neskôr si zopakoval ďalší pokus. Opäť vsadil na Tramín červený a opäť víno kvasilo v uzavretej nádobe bez prístupu vzduchu niekoľko dní.
Dotyk s drevom toto víno síce nezažilo, ale senzorické vnemy bielych vín vyzrievaných a fermentovaných spolu so šupkami, sa vyvinuli do veľmi zaujímavých vnemov. Pred fľaškovaním ostatného ročníka mu zostal aj menší objem z pilotného, tak sa rozhodol, že ich spojí a výstižne ich nazval Dve šupky.
-jm-