Devín na šupkách z Vins Winery

Majiteľ tohto vinárstva Richard Tóth sa zapísal na slovenskej vinárskej scéne ako zástanca reduktívnej cesty výroby vín. Teraz však prichádza s novinkou, ktorú by sme od neho nečakali.

Chcel si dokázať, že aj víno vyrobené tradičnou cestou bez použitia selektovaných kvasiniek či iných enologických prípravkou sa dá vyrobiť bez vád či chorôb. Jeho spontánne fermentovaná prvotina kvasila na šupkách viac ako dva týždne a následne vyzrievala v päťsto litrových drevených sudoch na kaloch celých deväť mesiacov.

Do fliaš putoval tento Devín bez čírenia a filtrovania s obsahom celkovej síry pod päťdesiat miligramov v jednom litri. Jeho senzorické hodnotenia už necháme na vás, ale veru máte sa na čo tešiť, pretože o tomto víne sa dá veľmi dlho debatovať.

-jm-