Dekantácia, alebo prečo je dobré prelievať víno do karafy
Pripravili vám v reštaurácii víno a podali v sklenenej nádobe namiesto jeho pôvodnej fľaše? Potom ste navštívili dobrý podnik. Prelievanie vína do karafy má totiž svoj význam a nesie názov dekantácia.
Somelieri ju najčastejšie vykonávajú u červených vín. Preliatím víno prevzdušnia a zároveň ho zbavia sedimentov, čiže usadenín. Dôležité je to najmä pri archívnych vínach. „Vďaka dekantácii sa uvoľnia chute a vône ukryté vo víne. Ďalším jej pozitívom je odstránenie pevných častíc z vína, kde používame ako pomôcku sviečku.
Na dekantáciu sú vhodné najmä mohutnejšie vína s vyšším obsahom farbív,“ vysvetľuje Juraj Kordiak, somelier značky Vitis. Dekantácu zvládnete aj doma. Použite sklenenú karafu, v ktorej po preliatí nechajte víno predýchať minimálne šesťdesiat minút. Krátka dekantácia prospeje každej červenej odrode.
Ak preferujete biele vína, netreba sa báť. Na dekantáciu sú vhodné aj tie.
„Dekantácia bielych vín vo všeobecnosti nie je nutná, z dôvodu takmer nulového obsahu tanínov. Výnimku tvoria biele vína, ktoré zreli v drevených sudoch. Výnimočne sa robí aj dekantácia starších ročníkov Champagne,“ vysvetľuje Juraj Kordiak. Na dekantáciu odporúča novinku od Chateau Pezinok Pálava, bobuľový výber 2018. Poteší vás plnou, harmonickou chuťou, tónmi broskýň a jemnou medovosťou. Punc tomuto vínu dodávajú aj dve zlaté medzinárodné medaily, ktoré získalo aktuálne na súťažiach Zlatý pohár Česko Slovenska 2020 a Mundus Vini summer tasting 2020.
-vp-