Berta, rodinné vinárstvo Strekov

Cit pre poctivé víno Strekovského regiónu má toto vinárstvo v génoch a cenné skúsenosti pri jeho výrobe prenášajú s láskou a pokorou už po niekoľko generácií.

Históriu rodinnej vinárskej tradície tvoria už štyri generácie Bertovcov. Dedo otca najmladších pokračovateľov Lukáša a Matúša sa po nútenom presídlení z Maďarska na základe Benešových dekrétov usadil v Strekove, hoci pôvodnou cieľovou stanicou mala byť Modra. Skúsený vinár sa ujal starostlivosti o vinice v miestnom družstve.

V Strekove v roku 1973 založil aj prvú rodinnú vinicu. Svojho syna zasvätil do tajov vinárstva už ako mladého chlapca počas letných brigád a neskôr on zasa rovnako svojich synov Lukáša s Matúša.

Rodinná firma ako sa patrí

V tomto vinárstve má každý z členov na starosti svoje časti puzzle. Dokopy však tvoria ucelený obraz typického rodinného vinárstva tak ako by malo skutočne vyzerať. Lukáš má na starosti marketing. Spoločne s bratom Matúšom tvoria zohraný tím, ktorý dáva zreteľný rukopis každému vínu Bertovcov. Lukáš vykročil do vinárskeho fachu v šľapajach rodičov a po štúdiu na vinárskej škole v Modre a ročnej praxi vo vinárskej firme Sand Castle Winery v USA pokračoval na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Strekovskú tradíciu sa snaží neustále obohacovať novými skúsenosťami, ktoré získal napríklad aj v jednom z najlepších vinárstiev sveta, novozélandskom Saint Clair Family Estate.

Najmladší Matúš velí spracovaniu hrozna a celoročnej starostlivosti o vína, ktorá začína už prácami vo vinohrade a končí až pri predaji zákazníkovi, či prezentácii vinárstva na domácich aj zahraničných festivaloch. Aj on začínal štúdium na Strednej odbornej škole vinársko-ovocinárskej v Modre, nasledovala SPU v Nitre a roky praxe v rodinnom vinárstve. Matúšovi sa úspešne darí vnášať do procesu výroby inovatívny rozmer, ktorý je u zákazníkov mimoriadne obľúbený.

Hlava bertovského vinárstva je otec Tibor. Prísnou rukou vládne vinohradom, čo je každoročnou zárukou špičkovej kvality hrozna. K vinárskemu remeslu privoňal v Strekove už ako chlapec. Samozrejmosťou teda bolo štúdium na „vinárke“ v Modre a ďalej v Ledniciach na Morave. V strekovských vinohradoch stál neskôr pri finálnych pokusoch na prvých slovenských novošľachtencoch Dunaj a Devín.

Lenka, manželka pána Tibora, je paňou vinárstva a s materinskou láskou sa stará o každodenný chod firmy. Pod palcom má všetko, od financií až po výber toho najkvalitnejšieho hrozna v čase zberu. Kariéru profesionálnej vinárky odštartovala na Strednej odbornej škole vinársko-ovocinárskej v Modre, vedomosti si zdokonaľovala na šľachtiteľskej stanici v Radošine a titul inžinierky získala na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

V kvalitnom hrozne sa ozaj vyzná, pretože roky riadila nielen nákup hrozna pre vybrané slovenské vinárske firmy, ale aj vývoz na Moravu.

Bez kompromisov

Ku každému vinohradu pristupujú individuálne s láskou a špecifickou starostlivosťou, jednoducho ako k dieťaťu, ktoré potrebuje dostatok času, priestoru a pozornosti, aby naplno prejavilo svoju jedinečnosť. Rozhoduje aj najmenší detail, preto využívajú moderné technologické postupy a zároveň nechávajú víno spontánne sa vyvíjať, pretože len takto je schopné odzrkadľovať špecifický miestny terroir. Strekovské vinohrady vďačia svojej mimoriadnej obľúbenosti neďalekému Parížskemu močiaru, ktorý je najväčším trstinovým močiarom na Slovensku.

Táto národná prírodná rezervácia je svetovým unikátom, ktorý svojou špecifickou mikroklímou zabezpečuje dozrievanie hrozna do špičkovej kvality s nezameniteľne šťavnatou arómou, ktorej pomáhajú výrazné teplotné rozdiely medzi dňom a nocou. Chladnejší vzduch steká z viníc smerom dole z kopcov k Parížskemu močiaru, čo pôdy udržuje dostatočne teplé. Pre túto oblasť sú typické černozeme vznikajúce zo spraší. Pôda disponuje kvalitným humusovým horizontom a vysokým pH, ktoré obohacuje vína o kyseliny a zabezpečuje tak typickú šťavnatosť.

Poklad v podobe miestnych viníc však objavili aj finanční žraloci mimo Strekova, ktorí tu začali stavať nové vinárstva a skupovať vinice za ceny, ktoré sa šplhajú k astronomickým sumám. I napriek tomu sa Bertovcom, vďaka výborným vzťahom s miestnymi vinohradníkmi, darí z času na čas odkúpiť zaujímavé vinice. K dnešnému dňu ich obrábajú viac ako štyri hektáre.

Ak ide o kvalitu, nerobia žiadne kompromisy. Vymenili preto korky za skrutkovacie uzávery a úspešne sa tak vyhli korkovej pachuti, ktorá dokáže úplne znehodnotiť víno. Od roku 2015 sú tak oficiálne prvou 100 % Cork free zone na Slovensku.

V dobrých rukách

Strekov je typickou vinohradníckou oblasťou už od nepamäti. Najpopulárnejšou odrodou tu však stále ostáva Rizling vlašský, na ktorého kvalitu sa dá vždy spoľahnúť. To je aj dôvod, prečo práve táto odroda tvorí dominantný podiel aj u nich. A to nielen z hľadiska kvantity, ale aj spôsobu spracovania. Podľa priebehu ročníka z neho robia nielen víno na reduktívny spôsob, ale aj predstaviteľa s dlhšou maceráciou či vyzrievaného v sudoch. Ostatnou novinkou je aj pestovateľský sekt, v ktorom tvorí tandem s Rizlingom rýnskym.

Úzkoprofilový tovar, akým strekovské hrozno bezpochyby je, však donútilo Bertovcov poohliadnuť sa aj po okolitých obciach. Spoľahlivého partnera našli v neďalekej obci Pribeta. Tu sa im o to najlepšie hrozno poctivo stará miestne družstvo, ktoré sa dokázalo prispôsobiť ich špecifickým nárokom, čo je v kombinácii s miestnym unikátnym terroir zárukou vyberanej chuti a kvality.

Túto polohu už síce neovplyvňuje Parížsky močiar, avšak vďaka jedinečným prírodným podmienkam je Pribeta jasnou voľbou pri odrode Sauvignon a ako sa ukázalo aj pre Alibernet a Cabernet Sauvignon. Oblasť sa nachádza na rozhraní spraše a riečnej terasy zloženej z pieskov, ílov a miestami aj štrkov. Pôda je mierne suchšia a chudobnejšia na živiny, čo dokonale vyhovuje spomínaným odrodám, hlavne Sauvignonu. Ten už roky zberajú v dvoch fázach.

Najskôr pri cukornatosti okolo osemnástich stupňov, keď sa v hrozne nachádza nadpriemerné množstvo aromatických látok. Druhý zber si plánujú tak, aby bolo hrozno v kategórii neskorý zber, čím dosiahnu štruktúru a potrebnú plnosť. Od budúceho roku pribudne ešte jeden zber v kategórii výber z hrozna. Víno z tohto hrozna bude vyzrievať v barikových sudoch a bude mať za úlohu citlivo spojiť vína zo zvyšných dvoch zberov.

Pozitívna zmena

Aj dobre nastavená identita vinárstva si z času na čas zaslúži pozitívne zmeny. Jedna sa chystá aj u Bertovcov. Originálny nápad ich etikiet ostane nezmenený. Typický obyvateľ spomínaného Parížskeho močiara trsteniarik obyčajný, zobrazený otlačkami prstov Lukáša a Matúša je tak originálny, že by bola obrovská škoda ho meniť. Inovácia však prichádza v dvoch ohľadoch.

Pôvodný štandardný papier etikety po novom nahradí kvalitnejší s prímesou bavlny, ktorý zákazník ocení nielen pri pohľade, ale hlavne pri každom nalievaní.
Druhou novinkou je nové prerozdelenie línií. K pôvodným dvom pribudne ešte jedna.

Prvá bude akousi vstupnou bránou do portfólia tohto vinárstva. V pilotnom ročníku budú do nej zaradené zatiaľ iba dve vína, biely Müller Thurgau a ružová Frankovka modrá. Prednostne by mali byť určené do gastra.

Línia s ich typickou etiketou znázorňujúcou trsteniarika bude niesť názov Origin. Na jej zadnej etikete už nebude senzorický opis vína, ale charakteristika tejto línie.
Najvyššiu líniu Winemakers Choise vystrieda nová s názvom Heritage. Dostanú sa do nej výnimočné vína z daného ročníka, ako napríklad biele fermentované v dubovom sude či spontánne rozkvasené, alebo batonážované vína.

Ďaleko za našou hranicou

Každý vinár sa rád pochváli, keď sa mu podarí umiestniť jeho víno aj v nejakom inom štáte. V našich končinách, teda až na pár výnimiek, je to väčšinou v množstve niekoľkých kartónov. Bertovcom sa však podaril naozaj husársky kúsok. Spomedzi takmer tridsiatky slovenských a českých vinárstiev vyhrali v kategórii ružových vín tender, ktorý robila fínska štátna spoločnosť Alko.

Špeciálne zložená komisia s prihliadnutím na zvolené kritériá vybrala v slepej degustácii ich ružový Cabernet sauvignon ako najlepší a uzavrela s vinárstvom Berta ročný kontrakt. Po úspešnom tendri museli absolvovať školenie o recyklácii, pretože vo Fínsku veľmi dbajú na životné prostredie a ich recyklačný program patrí medzi najlepšie na svete. Podmienkou bolo aj zaslanie prázdnej fľašky aj s etiketou, aby sa vedeli zariadiť akým spôsobom ju budú recyklovať.

Spoločnosť Alko na vlastné náklady zabezpečila dopravu. Vopred zaslali prepravné štítky, ktoré sa museli nalepiť na každú fľašku a dokonca si zašpecifikovali aj maximálny počet kartónov na jednej palete. Úhrada faktúry ešte pred dátumom splatnosti bola samozrejmosťou.

Slovenský ružový cabernet od Bertovcov môžete momentálne nájsť okrem predajných sietí Alko aj vo vybratých gastronomických zariadeniach vo fínskych mestách Turku, Tampere a Helsinky.

Od roku 2007, kedy Bertovci uviedli na trh ich prvé víno, prešlo už viac ako tucet kampaní. Každou jednou sa ich pohľad na víno formoval a dnes s čistým srdcom môžeme tvrdiť, že poctivá práca, zanietenosť a dobre nastavené hodnoty dokázali zanechať jasnú stopu nielen na našej, ale aj na svetovej vinárskej scéne.