Page 14 - ukazka
P. 14
I víno a jedlo
FAZUĽOVÝ ŠALÁT S BRYNDZOU
Uvarené rôzne druhy fazule a nakrájanú
čerstvú cibuľu ochutíme soľou, čiernym
mletým korením, vínnym octom a tekvi-
covým olejom. Podávame s dobre vyzretou
jarnou bryndzou.
Odporúčané víno:
Rizling vlašský, suché
Jedlá pripravil
a vína odporučil
Juraj Mikula
LOSOSOVÝ ŠALÁT
S POMARANČOM
Pomaranč si ošúpeme a nakrájame na
približne pol centimetrové kolieska. Zvyšok
plodu odšťavíme a pripravíme si mariná-
du tak, že pridáme do džúsu mleté čierne
Netradičné korenie a pár kvapiek whisky. Do takejto
marinády ponoríme nakrájaný pomaranč
šaláty a necháme hodinu marinovať. Podávame
s údeným lososom a feniklovými výhon-
kami.
Odporúčané víno:
Rizling rýnsky, suché
ŠUNKOVÝ ŠALÁT
Šunku typu berger, syr ementál, žltú a čer-r-
venú papriku nakrájame na pásiky a dochu-hu-
tíme čiernym mletým korením a trochou
octu. Všetko dobre premiešame a necháme me
aspoň hodinu odstáť v chladničke. Podáva-a-
me s nakrájanými strapcovými paradajkami mi
aláty nie sú iba zelené listy, uhorka, a mikrobylinkami.
paprika a paradajka. Existuje množstvo Odporúčané víno:
Šzaujímavých a bežne dostupných Müller Thurgau, suché
surovín, z ktorých sa dajú vykúzliť oku
aj chuti lahodiace kreácie. Častokrát
dokážu prekvapiť skutočne netradičné
a málo zaužívané kombinácie. Nielen to,
ak vám navyše aj vyčaria úsmev na tvári,
máte minimálne jeden dôvod, aby ste sa
k nim opäť vrátili. Tie, ktoré sme pre vás ŠOŠOVICOVÝ ŠALÁT
pripravili, nie sú časovo vôbec náročné Uvarenú šošovicu necháme vychladnúť
a v nastávajúcom letnom období by vám a potom ju zmiešame s bielym plnotučným m
mohli nielen obohatiť váš domáci jedálny jogurtom. Dochutíme čiernym mletým ko-o-
lístok, ale dokážu vás aj príjemne schladiť. rením, kvapkou verjuice a soľou. Podávame me
s koreňovou zeleninou, ktorú si najskôr
uvaríme, potom opečieme na panvici a na-
koniec pridáme trochu medu a necháme
skaramelizovať.
Odporúčané víno:
Cabernet Sau vignon, polosuché
86 I jún 2019