Page 14 - ukazka
P. 14

I   víno a jedlo







                                                                          FAZUĽOVÝ ŠALÁT S BRYNDZOU
                                                                          Uvarené rôzne druhy fazule a nakrájanú
                                                                          čerstvú cibuľu ochutíme soľou, čiernym
                                                                          mletým korením, vínnym octom a tekvi-
                                                                          covým olejom. Podávame s dobre vyzretou
                                                                          jarnou bryndzou.
                                                                          Odporúčané víno:
                                                                          Rizling vlašský, suché



                         Jedlá pripravil
                        a vína odporučil
                         Juraj Mikula
                                                                          LOSOSOVÝ ŠALÁT
                                                                          S POMARANČOM
                                                                          Pomaranč si ošúpeme a nakrájame na
                                                                          približne pol centimetrové kolieska. Zvyšok
                                                                          plodu odšťavíme a pripravíme si mariná-
                                                                          du tak, že pridáme do džúsu mleté čierne
                  Netradičné                                              korenie a pár kvapiek whisky. Do takejto
                                                                          marinády ponoríme nakrájaný pomaranč
                        šaláty                                            a necháme hodinu marinovať. Podávame
                                                                          s údeným lososom a feniklovými výhon-
                                                                          kami.
                                                                          Odporúčané víno:
                                                                          Rizling rýnsky, suché









                                                                          ŠUNKOVÝ ŠALÁT
                                                                          Šunku typu berger, syr ementál, žltú a čer-r-
                                                                          venú papriku nakrájame na pásiky a dochu-hu-
                                                                          tíme čiernym mletým korením a trochou
                                                                          octu. Všetko dobre premiešame a necháme me
                                                                          aspoň hodinu odstáť v chladničke. Podáva-a-
                                                                          me s nakrájanými strapcovými paradajkami mi
                  aláty nie sú iba zelené listy, uhorka,                  a mikrobylinkami.
                  paprika a paradajka. Existuje množstvo                  Odporúčané víno:
             Šzaujímavých a bežne dostupných                              Müller Thurgau, suché
             surovín, z ktorých sa dajú vykúzliť oku
             aj chuti lahodiace kreácie. Častokrát
             dokážu prekvapiť skutočne netradičné
             a málo zaužívané kombinácie. Nielen to,
             ak vám navyše aj vyčaria úsmev na tvári,
             máte minimálne jeden dôvod, aby ste sa
             k nim opäť vrátili. Tie, ktoré sme pre vás                   ŠOŠOVICOVÝ ŠALÁT
             pripravili, nie sú časovo vôbec náročné                      Uvarenú šošovicu necháme vychladnúť
             a v nastávajúcom letnom období by vám                        a potom ju zmiešame s bielym plnotučným m
             mohli nielen obohatiť váš domáci jedálny                     jogurtom. Dochutíme čiernym mletým ko-o-
             lístok, ale dokážu vás aj príjemne schladiť.                 rením, kvapkou verjuice a soľou. Podávame me
                                                                          s koreňovou zeleninou, ktorú si najskôr
                                                                          uvaríme, potom opečieme na panvici a na-
                                                                          koniec pridáme trochu medu a necháme
                                                                          skaramelizovať.
                                                                          Odporúčané víno:
                                                                          Cabernet Sau vignon, polosuché




             86   I   jún 2019
   9   10   11   12   13   14   15   16