Vo Vinhore načreli do sladkej histórie

Vinárstvo VINHOR má nové sídlo v Častej, ale rodina Horváthovcov, ktorej patrí, pochádza zo susednej dediny Doľany, kde máju aj svoje vinice. Spod ich rúk vychádza široká paleta vín, veď pestujú takmer dvadsať odrôd. Najviac ich preslávili prírodne sladké vína. Ich priaznivci si preto nenechali ujsť príležitosť prechutnať devätnásť archívnych sladkých potešení.

V troch prípadoch vytiahli úplne posledné fľaše. Medzi nimi aj Veltlínske zelené 2012, pochádzajúce z čias keď sa Vinhor iba rodil. Vyšlo ešte spod rúk Antona Horvátha, otca súčasného šéfa vinárstva Petra. Vtedy ešte neboli technologicky vybavení. Toto víno vznikalo v sklenom demižóne v pivnici pod rodinným domom. Napriek tomu bol obsah poslednej fľaše ešte stále zdravý a potešil zmysly. Druhé najstaršie sa nalievalo rulanské šedé 2013 bobuľový výber. To už bolo ich prvé oficiálne sladké víno z panenskej úrody. Zrenie zdôraznilo medovosť a makovo-orieškové tóny.

Ako zaujímavosť sa chutnali cabernety sauvignon rosé ročníkov 2015-2017. Nerodili sa s ambíciou zrieť do krásy. Excelovali ako mladé a ich staršie verzie nemali s nimi veľa spoločné, ale bolo zaujímavé zistiť kam sa za tie roky posunuli.

Zaujímavú kapitolu v ich histórii napísalo Rulandské biele 2018 bobuľový výber. V tom roku sa urodilo veľa hrozna, tak bol problém ho predať. Hrozno ostávalo tak dlho na kroch až malo cukornatosť 26 stupňov. Nakoniec ho museli sami spracovať a vzniklo z toho sladké víno. Vydarilo sa tak, že ho odobral a úspešne predával, trenčiansky distribútor Grandvino. Tým sa začala rozvíjať ich spolupráca. Dnes sa pod značkou Víno z dvora predáva z ich produkcie 35-tisíc fliaš ročne.

Zo širokej degustačnej palety nemôžme nespomenúť Vinhorácke sladké tramíny. Sú pýchou nielen sladkého sortimentu, ale celého vinárstva. Porovnať sme mohli sedem ročníkov, z nich 2015, 2016, 2018 a 2021 sú ešte v ich ponuke. Všetky sú veľmi vydarené a stále v kondícii, ale predsa len trochu nad nimi trčí cibébová 2021-tka. Úspechy žala už ako nováčik, ale stále rastie do krásy. Jej svieža, výborne vybalansovaná chuť s medovo-ružovo-citrusovo-hruškovou arómou bude tešiť ešte veľa rokov. Viac o ich starších vínach sa dočítate v časopise Vinotéka v rubrike V archíve vinárstiev.

-hl-