Vitis Pezinok
História predchodcov tohto vinárstva siaha až do tridsiatych rokov minulého storočia. Nadväzuje na bohatú miestnu vinársku tradíciu. Dnes tvrdia, že víno je pre nich poézia vo fľaši.
Mesto Pezinok sa so slovenským vínom spája už od pätnásteho storočia. V tomto období tu vzniklo slávne Bratstvo cechu vinohradníckeho, ktorého zvykmi a precíznosťou pri výrobe vína sa naši vinohradníci inšpirujú dodnes. Na toto mesto odkazuje aj názov spoločnosti, ktorej história sa začala písať ešte pred II. svetovou vojnou. V tridsiatych rokoch minulého storočia založili v Pezinku Slovenské vinohradnícke družstvo. Pezinskí vinári sa spojili hlavne kvôli odbytu. Niekoľko dekád sídlilo v Pezinskom zámku. Odtiaľ sa v sedemdesiatych rokoch, už pod novým názvom Malokarpatský vinársky podnik, presťahovalo do úplne nových priestorov za železnicou. Tu fungoval až do deväťdesiatych rokov. Vtedy pod tento podnik patrila prevádzka v Hlohovci, Modre a pálenica v Pezinku. Divoká doba privatizácie neobišla ani toto vinárstvo a koncom deväťdesiatych rokov sa na scéne prvýkrát objavuje názov Vitis Pezinok. Ešte sa stihlo investovať aj do vinohradov. Na prelome tisícročí podnik obhospodaroval takmer štyristo hektárov vinohradov, z nich väčšiu polovicu na južnom Slovensku a zvyšok v Pezinku. Značku Vitis Pezinok, aj s celým portfóliom tichých vín, liehovín a destilátov kúpila v roku 2008 spoločnosť Hubert Sereď.
Novinky
Ostatnou novinkou v technologickej výbave vinárstva sú určite malokapacitné nerezové tanky, ktoré sú určené na finalizovanie vysokokvalitných vín s prívlastkom. Línie, pod ktorými budú nafľašované, budú rozdelené podľa toho, z ktorej vinohradníckej oblasti pochádza hrozno, z ktorého sú vyrobené. Budú v nej iba tie najlepšie vína z daného ročníka. Podľa slov technológa Juraja Slováčka by mali bez problémov zvládnuť aj dlhšiu archiváciu. Tie, ktoré majú pôvod výlučne z oblasti pod Malými Karpatami, budú uvedené na trh pod názvom Chateau Pezinok. Keďže Vitis Pezinok spolupracuje s vinohradníkmi a vinármi z celého Slovenska, výnimočné vína z týchto oblastí budú ukryté zase v línii Vitis Poézia. Niekto by možno takýto široký sortiment považoval za ťažko zvládnuteľný, pán Slováček to naopak považuje za úžasné. Takto má aspoň dokonalý prehľad o kvalite hrozna a vína z celého Slovenska.
Dôsledná kontrola
Vzhľadom na to, že si ich vína už dlhé roky držia vysoký štandard, s ponukami na spoluprácu nemajú problém. Musia byť však veľmi opatrní, preto ich laboratórium patrí k najmodernejším u nás. Dôvod je jednoznačný. Zákazníkovi sa podľa možností snažia ponúknuť čo najlepšiu kvalitu za dobrú cenu. V ich laboratóriu nechýba dokonca ani plynový chromatograf. Zjednodušene povedané je to prístroj, ktorý dokáže za niekoľko minút doslova rozobrať víno na súčiastky. Momentálne dokonca finalizujú metodiku na stanovenie TCA, pachuti po korku. Tak si chcú byť istí, že ak už nájdu víno, ktoré sú ochotní nafľašovať pod značkou Vitis Pezinok, tak je to skutočne víno, ktoré chutnali u výrobcu. Preto každé jedno prejde podrobnou kontrolou v laboratóriu minimálne päťkrát. Prvá kontrola sa robí, keď sa dohodne kúpa vína u prvovýrobcu. Zoberie sa od neho kontrolná vzorka, ktorá ide na rozbor. Ak uspeje nielen senzoricky, ale aj v laboratórnom rozbore, vyžiada sa ešte jedna, ktorá bude slúžiť ako porovnávacia vzorka pri príjme celého objemu vína. Najpodrobnejšia kontrola sa robí, keď príde celý objem. Vtedy čaká víno dovtedy, kým laboratórium neodsúhlasí parametre a neporovná výsledky s kontrolnou vzorkou. Počas technologických operácií v pivnici sa robí ešte niekoľko priebežných rozborov, posledný je pri fľašovaní. Deň alebo dva pred tým sa spraví rozbor vzorky zo šarže plánovanej na plnenie. Jej výsledky sa potom porovnajú s prvou fľašou, ktorá vyjde z plniacej linky. Fľašovanie je dovtedy pozastavené. Opätovne sa rozbehne až vtedy, keď sa zhodujú výsledky z laboratória. Tak chcú mať istotu, že vo fľaši skončí to víno a v takej kvalite, ako bolo pripravené v tanku. Po naplnení celého objemu sa náhodne vyberú fľaše a víno z nich sa podrobí mikrobiálnemu rozboru. Zvyšný objem ide do karantény v externom sklade. V závislosti od toho, aký je to výrobok, môže trvať táto doba od sedem do desať dní. Chcú tak predísť možným reklamáciám. Ak by sa predsa len niečo s vínom stalo, vysledovateľnosť jednotlivých šarží je vo Vitis Pezinok veľmi presná.
Napriek množstvám vysoká kvalita
Pri niektorých veľkovýrobcoch nájsť dobré víno býva poriadny oriešok. Nie je to však prípad Vitis Pezinok. Napriek tomu, že ich ročná produkcia sa ráta v miliónoch fliaš, robia jednu technologickú operáciu inak, ako im podobní producenti. Aby zabránili vypadávaniu vínneho kameňa, čo je mimochodom vo víne celkom prirodzené, nepoužívajú rôzne enologické prípravky, ale vína jednoducho vymrazujú. Z hľadiska ekonomického to nie je najideálnejšie riešenie, pretože takýto postup je energeticky veľmi náročný, ale z pohľadu zdravotného to určite má význam. Každý rok dávajú na slovenské súťaže niekoľkých zástupcov z ich portfólia, ktorí sa nestratia v konkurencii. Nájdu sa však aj také vína, ktoré výnimočne zaujmú. Napríklad Müller Thurgau 2016, z línie Vitis Galéria, ktorý sa dostal minulý rok medzi sto najlepších slovenských vín v Národnom salóne vín.
Jedinečný archív
Archív, ktorý patrí tomuto vinárstvu, nemá na Slovensku obdobu. Vznikol ešte v časoch, keď sa vinárstvo volalo Malokarpatský vinársky podnik. Pôvodne boli archívy až tri. Jeden bol pod Pezinskou vinárňou, kde teraz sídli vinárstvo Vinovin, ďalší pod Pezinským kláštorom kapucínov a tretí pod Pezinským zámkom. Ukrývali sa v nich vínne poklady od roku 1947. Najskôr bol zrušený archív pod Pezinskou vinárňou a kvôli Národnému salónu vín aj ten pod Pezinským zámkom. Ostal tak iba archív pod Pezinským kláštorom, ktorý momentálne ukrýva viac ako päťdesiat tisíc fliaš obrovského dedičstva v podobe pôvodných, dobových vín s jedinečným charakterom odrôd neovplyvnených modernými enologickými aditívami. Keďže okolie Pezinka vyhovuje najmä bielym odrodám, je celkom logické, že väčšina z týchto vín sú biele. Tento rok bol počas Otvorených pivníc na sv. Urbana sprístupnený aj verejnosti. Ak ste ho nestihli navštíviť, nemusíte ľutovať, pretože na webovej stránke Vitis Pezinok je niekoľko z týchto vínnych pokladov v ponuke. Väčšina z nich je stále v perfektnej kondícii. Svedčia o tom aj výsledky z viacerých súťaží. Zo všetkých spomeňme aspoň Rizling rýnsky 2003, ktorý sa minulý rok na súťaži Kráľovský rizling dostal do rozstrelu o šampióna súťaže, o tri roky mladší zástupca tejto odrody sa tento rok stal šampiónom sladkých vín na súťaži Linčanský džbánek. Frankovka modrá 2006, hrozienkový výber, zase vyhrala kategóriu prírodne sladkých vín na tohtoročnom Festivale Frankovky modrej.
Cieľ je jasný, dobré víno
Vína z ich kolekcií sa snažia vyrábať z najlepšieho hrozna slovenských vinohradníckych oblastí. To v kombinácii s bohatými skúsenosťami odborníkov z tohto vinárstva umožňuje produkovať kvalitné vína, ktorými dokážu prekvapiť aj tých, ktorí si mysleli, že už nič nové neobjavia. Na výrobu dobrého vína však nestačí iba kvalitné a dobre vyzreté hrozno. Nazbierané strapce treba s láskou a umom spracovať, a zároveň pri tom nestratiť nadšenie a túžbu po neustálom zlepšovaní. Keďže poznajú históriu výrobných postupov a využívajú najmodernejšie poznatky a technológie, dokážu držať krok s dobou a ponúknuť víno pre každého. Jednoducho, víno s osobitým charakterom, ktoré sa trafí do chuťových pohárikov a nálady každého, kto po ňom siahne. Fľaša vína je pre nich doslova umeleckým dielom, ktoré v sebe uchováva kvalitu. Súhrou farby, vône a chuti nakoniec vytvárajú moment prekvapenia, v ktorom každý nájde svoju Via vinum, teda cestu k vínu.