Vinárstvo ViaJur, Svätý Jur
Sídli v historickom kaštieli, obrába vinohrady v dvoch vinohradníckych oblastiach a ich víno má v ponuke trojmichelinová reštaurácia. Aj to je vinárstvo ViaJur.
Ak by ste hľadali vinárstvo ViaJur, našli by ste ho v historickom centre mesta Svätý Jur. Sídli priamo v priestoroch kaštieľa, ktorého vznik sa podľa uchovaných záznamov datuje do 14. storočia. Najznámejšie rodiny, ktorým slúžil, boli Illešháziovci a Pálffyovci, podľa ktorých sa aj momentálne nazýva – Pálffyovský kaštieľ. Zachované informácie uvádzajú, že sa v jeho priestoroch vyrába víno nepretržite už od 16. storočia. Dokonca aj počas režimu spred roka 1989 využívalo pivničné priestory miestne družstvo na uskladnenie a výrobu vína.
Znovu sa nadýchol
Za ostatných päť rokov prechádza významnou rekonštrukciou nielen samotný kaštieľ, ale aj jeho pivničné priestory, kde sídli vinárstvo ViaJur. Zanedbaná a zubom času poznačená pivnica sa postupne prerobila tak, že dnes spĺňa najprísnejšie podmienky. Rozdelená je na tri časti: výrobnú, archivačnú s kójami na fľaše a vyzrievaciu, v ktorej vína naberajú na kráse v drevených sudoch.
Ešte pred začiatkom kampane by mala byť hotová aj nová prístavba. Tá má slúžiť hlavne na pohodlný príjem a spracovanie hrozna a poskytovať bude tiež priestor na degustácie vína či útulnú predajňu, do ktorej bude vchod priamo z ulice.
Kaštieľ má slávnostné otvorenie naplánované na koniec tohto roka, ak sa nič zásadné nestane. Po dokončení rekonštrukcie bude hostiť najmä rôzne kongresy, večierky, ale aj rodinné oslavy. Samozrejme, že plne k dispozícii bude aj individuálnym návštevníkom, ktorí si sem prídu vychutnať nezabudnuteľnú atmosféru, či degustovať poctivé slovenské víno.
Vlastné a tak vzdialené
Vinárstvo ViaJur obhospodaruje vinohrady v dvoch lokalitách. Priamo vo Svätom Jure, v tesnej blízkosti vinárstva, sa starajú o približne štvorhektárovú výmeru. V týchto vinohradoch prebieha rekultivácia a budúci rok budú vysadené odrody Rizling rýnsky a Veltlínske zelené. Prvé ročníky sa, ako začínajúce vinárstvo, spoliehali v produkcii hrozna hlavne na skúsených vinohradníkov z viacerých oblastí, ale aj zo Svätého Jura. Veľmi dobré skúsenosti mali aj s tými z južného Slovenska.
To bol aj dôvod, prečo tu začali hľadať nejakú vhodnú parcelu na výsadbu vinohradu. Nakoniec sa im to aj podarilo. Ich nový koncept sa začal realizovať v katastri obce Farná, ktorá sa nachádza na hranici Južnoslovenskej a Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Tu sa im podarilo dať dokopy dosť parciel, na ktorých sa aj v minulosti pestoval vinič. Postupne tieto staré zanedbané vinohrady zrekultivovali, aby sa následne mohlo vysadiť až tridsať hektárov vinohradov. Dvadsaťdva hektárov je už vysadených a päť z nich už tento rok ukáže prvú úrodu. Sú to odrody Sauvignon Blanc, Frankovka modrá a Cabernet Sauvignon.
Ďalší rok pribudnú Rizling vlašský, Tramín červený, Muškát žltý, Dunaj, Rulandské odrody a Cabernet Franc.
V porovnaní s vinicou vo Svätom Jure, ktorá obsahuje vysoký podiel žuly, vo Farnej sa nachádza viacero pôdnych typov. Celkovo by sa však dali tieto parcely charakterizovať ako ťažšie s ílovito-vápenatým podložím, ktoré okrem modrých vyhovuje najmä aromatickým bielym odrodám.
Quo vadis ViaJur?
Ročník 2019 je tretím, v ktorom toto vinárstvo uviedlo vína na trh. Za ten čas sa vyprofilovali na producenta, ktorého vína sú postavené na sviežosti a mineralite, teda hlavne tie, ktoré sa urodili pod Malými Karpatmi. V aromatike sú skôr decentné ako ohurujúce, ale zato si v archíve vedia počkať na svoj čas aj niekoľko rokov.
Sudy, ktoré ležia v pivnici ViaJur, boli špeciálne vybrané podľa ich požiadavky. Vyrobila ich spoločnosť Mercurey, ktorá sídli v Burgundsku. Počas vyzrievania neodovzdávajú vínam empyreumatické tóny pripomínajúce toust, horkú čokoládu či džem z drobného bobuľového ovocia, ale obohacujú ho skôr ovocnými či bylinkovo-korenistými tónmi. To sa týka najmä červených vín. Z bielych odrôd sa do sudov dostáva podstatne menší podiel. Napríklad z ostatného ročníka to bolo iba Rulandské biele a ako zaujímavosť aj Tramín červený.
ViaJur disponuje aj sudmi, ktoré boli vyrobené na objednávku vo firme Schneckenleitner-Binderei. Napriek tomu, že už teraz sa v pivnici nachádza celkom slušný počet drevených sudov, niekoľko k nim ešte určite pribudne. Dôvod je jasný. Všetky červené vína plánujú uvádzať na trh ako vyzreté. Od dátumu zberu po začiatok predaja by mali uplynúť minimálne tri roky. Na takýto systém výroby je potrebný skutočne dostatočný počet týchto pomocníkov.
Ak ročník ponúkne vhodnú surovinu, tak si v sudoch pobudne aj nejaké biele víno. Krásnym príkladom bol Rizling rýnsky 2017, ktorý zaujal aj za hranicou našej krajiny. Dostal sa až na vínnu kartu reštaurácie Mudec v talianskom Miláne, ktorá sa môže pochváliť až troma Michelinovskými hviezdami. Jej majiteľ a šéfkuchár v jednej osobe Enrico Bartolini si toto víno dokonca vybral ako súčasť jeho degustačného menu.
Selaví
Spolu s vinárstvom ViaJur vznikal aj ďalší zaujímavý projekt, ktorý nesie názov Selaví. Ako už názov napovedá, mal by hlavne spríjemňovať život. O to sa aj táto distribučná sieť od začiatku snaží. Okrem ponuky kvalitných vín iných producentov významnou mierou pomáha aj s predajom vín vinárstva ViaJur.
Okrem privátnej klientely je zameraná hlavne na gastronomické prevádzky a hotely. Dnes vďaka tejto neobyčajnej spolupráci nájdete vína z vinárstva ViaJur vo viacerých hoteloch, reštauráciách popredných baroch nielen v Bratislave či Vysokých Tatrách, ale aj po celom Slovensku.
Selaví však nie je iba o tomto vinárstve, ale ponúka aj iné slovenské značky. Za necelé tri roky svojej existencie si dokázala vytvoriť veľmi dobrú komunitu obchodných partnerov. V ich portfóliu sú zahrnuté aj zahraničné vinárstva a to najmä prémiové rodinné firmy.
Spoločnosť Selaví vlastní aj dvoch veteránov značky Citroën zo šesťdesiatych rokov. Oba sú pojazdné a prerobené na ich potreby. Jeden sa dá za pár minút premeniť na pojazdnú vínotéku a druhý slúži ako predajňa rôznych špecialít na obľúbených gastro festivaloch.
Tak ako u vína, ani ponuka jedál nie je obyčajná. Nenájdete v nej žiadne hamburgery či hranolky. Momentálne majú napríklad v ponuke otvorený sendvič s vyzrievaným steakom, pirohy plnené fermentovanou zeleninou, či kačacie prsia na žemli podávané s domácou omáčkou, mikrobylinkami a červenou kapustou, alebo marinovaný roastbeef s domácou brioškou. Samozrejme, že všetky jedlá si môžete vychutnať aj s vínami z vinárstva ViaJur.
Či sa s nimi zoznámite v takejto chutnej kombinácii, alebo si ich vychutnáte v historickej pivnici Pálffyovského kaštieľa, vždy to bude nezabudnuteľný zážitok, na ktorý budete ešte dlho spomínať.