Via Jur

Tam, kde sa po stáročia vyrábalo víno, dnes píšu ďalšie kapitoly vinárskej histórie.

 

Kúria vo Svätom Jure je neprehliadnuteľná budova, ktorá uzatvára krásne zrekonštruované námestie tohto kedysi kráľovského mesta. Jej prvým známym majiteľom bol bratislavský šľachtic a vzdelanec Šimon Cayro, ktorý ju v roku 1543 kúpil od miestneho šľachtica. Odvtedy táto kúria vystriedala niekoľko vlastníkov. Najväčší rozmach však zažila počas vládnutia Pálffyovského rodu. Katarína Pálffyová tu ako prvá zriadila ubytovanie, ktoré prenajímala. V roku 1907 ju rodina Pálffyovcov darovala detskej nemocnici Františka Jozefa v Bratislave, aby slúžila na rekonvalescenčný pobyt chorých detí. Po prvej svetovej vojne a zániku ozdravovne sa budova stáva majetkom štátu a až do roku 2015 ju využívalo Poľnohospodárske družstvo vo Svätom Jure. O rok neskôr sa začína s renováciou jeho priestorov a okolia s cieľom navrátiť do kaštieľa výrobu vína. O niekoľko mesiacov tu vzniká vinárstvo ViaJur. Prvý ročník vín bol vyrobený v pivniciach tohto kaštieľa. Začínali na kolene V prvom ročníku spracovali necelých tridsať ton hrozna, z ktorého vyrobili takmer dvadsaťpäť tisíc fliaš vína. Začiatky neboli jednoduché. Pracovalo sa doslova „na kolene“. Výrobné priestory sa ako-tak podarilo dať dokopy tesne pred kampaňou. Prvé hrozno prišlo na spracovanie v čase, keď na dvore pracovala ťažká technika. Nakoniec však všetko dobre dopadlo a prvé víno pod značkou ViaJur o niekoľko mesiacov mohlo uzrieť svetlo sveta. O rok neskôr, pri našej návšteve, sa v úprave okolia stále pokračuje. Budúci rok je v pláne dostavať halu na spracovanie hrozna, ktorá bude sčasti pod zemou. Celková kapacita vinárstva by sa tým mala zvýšiť na stopäťdesiat tisíc litrov vína. K tomuto číslu sa však chcú dopracovať postupne. Konečné číslo záleží na tom, ako sa im podarí presadiť na trhu. Všetko závisí od toho, ako ľudia zareagujú na ich vína. Zatiaľ napredujú pocitovo. Nemajú tendenciu rýchlo vyrobiť množstvo fliaš a byť hneď slávnymi. Vybrali si cestu trpezlivého hľadania svojich zákazníkov, ktorí sa stotožnia s ich vinárskym zmýšľaním. Dufajú, že si ich získajú hlavne tým, čo zažijú v priestoroch ich zrekonštruovaného sídla. Vo výrobe majú jasný zámer. Nechcú rôznymi zásahmi ovplyvňovať vína, aby boli skôr pripravené na fľašovanie. Získajú dostatok času na to, aby sa do vhodného štádia dostali prirodzenou cestou. Už prvý skúšobný ročník sa dostal na trh až dva mesiace po nafľašovaní. Červené vína z tohto ročníka dokonca ešte stále zrejú v drevených sudoch a iba čas ukáže, kedy pôjdu do fliaš. Objekt bude slúžiť všetkým Súčasťou novozrekonštruovaného kaštieľa, kde sa nachádza vinárstvo ViaJur, bude nielen reštaurácia, veľká spoločenská miestnosť a dve degustačné miestnosti, ale aj niekoľko apartmánov a kultúrno-spoločenské centrum. Každý, kto sem zavíta, tak bude mať možnosť zažiť akúsi vínnu cestu. Bude sa môcť oboznámiť s históriou tohto zaujímavého objektu, pozvoľne prejsť do výrobných priestorov. Tu sa dozvedie všetko o výrobe vína, ktoré bude môcť ochutnať v degustačnej miestnosti a ak mu bude chutiť, aj si ho zakúpiť vo vínotéke, ktorá bude túto vínnu cestu uzatvárať. Zaujímavosťou je aj Pálffyovský kopec, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti kaštieľa. Nachádzajú sa tu vinice patriace vinárstvu ViaJur. Momentálne je naplánovaná ich kompletná obnova. Po jej ukončení by v nich mal vyrásť aj náučný chodník s panoramatickým výhľadom, kde by bolo možné ochutnať niektoré z vín ViaJur. Hrozno na výrobu ich vín sa však nerodí iba tu, ale aj v obci Farná na južnom Slovensku. Zatiaľ ich je deväť a pribudnúť by mali ďalšie štyri. Nosnými odrodami sú Rizling rýnsky a Müller Thurgau. K srdcu im prirástla aj Frankovka modrá, Tramín červený, biely a šedý ruland, Veltlínske zelené, Cabernet Sauvignon či Dunaj. Sortiment neplánujú rozširovať, skôr naopak. Chcú vyselektovať hlavne tie odrody, ktorým sa v ich vinohradoch bude dariť. Momentálne obhospodarujú päť hektárov viníc, ku ktorým by mali postupne pribudnúť ďalšie a celková výmera by sa mala zastaviť na dvadsiatich piatich hektároch. V chuti vín ViaJur sa tak bude môcť zúročiť poctivá práca vo vinohrade a výsledok tradičného remesla vinárov bude odzrkadľovať terroir. Prvotným predpokladom je kvalitná surovina, jej šetrné spracovanie, vďaka čomu dokážu prinášať nielen krásne svieže vína, ale aj plné a harmonické moky. Výrobu vína považujú za umenie, osviežené harmóniou chutí.