Poklad z vinárstva Pereg
Modranské vinárstvo Pereg sa preslávilo najmä výrobou vín z čiernych ríbezlí. Vo svojom portfóliu však majú aj iné, zdraviu veľmi prospešné, vyrobené z arónie čiernoplodej. Tá, ktorú spracovávajú, je dopestovaná ekologicky. Nie je chemicky ošetrovaná, pretože je prirodzene odolná voči chorobám aj škodcom. Má jedlé čierne plody s veľkým množstvom cenných látok, obsahuje bioflavonoidy, vrátane vitamínov P, PP, B2, B9, karotény, pektínové látky, triesloviny. Má značný obsah železa, mikroelementov, ako je bór, fluór, mangán, meď, kobalt, molybdén. Obsahuje až 400 mg jódu na sto gramov plodov. Ide o prvok, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri činnosti štítnej žľazy a zabezpečuje hormonálnu rovnováhu, zmierňuje vedľajšie účinky protirakovinových liekov a upokojuje stavy po rádioterapii. U žien zmierňuje problémy spojené s menopauzou. Reguluje aj tlak krvi a stabilizuje hladinu cukru. Najdôležitejšiu zložku tvorí vitamín P, označovaný ako rutín, ktorý priamo ovplyvňuje pevnosť a pružnosť ciev, eliminuje kŕčové žily, slúži na zlepšenie krvného obrazu, napomáha zníženiu hladiny cholesterolu a preventívne pôsobí pri liečení vysokého krvného tlaku. Z kardiovaskulárneho hľadiska má antisklerotický účinok. Vedeckými štúdiami sa dospelo k názoru, že plody arónie čiernoplodej a produkty z nej pozitívne ovplyvňujú imunitný systém, vyrovnávajú procesy vzruchu a útlmu, znižujú emocionálnu nerovnováhu. Zvyšujú tiež vylučovanie nežiaducich solí z organizmu, čo napomáha pri liečení reumy či detoxikácii organizmu. Predstavuje najhodnotnejšie ovocie, ktoré sa v našich geografických podmienkach pestuje.