V Rakúsku sa očakávajú vína vo vysokej kvalite

 

Podľa riaditeľa Rakúskeho zväzu vinárstva Josefa Glatta očakávajú miestni vinári priemernú úrodu. Predpokladá sa produkcia približne 2,5 milióna hektolitrov a kvalitný ročník, ak sa ešte nestane niečo neočakávané. V roku 2019 nezaznamenali žiadne významné škodám spôsobené počasím, ako napríklad jarnými mrazmi.

Dozrievanie bolo o dva až tri týždne neskoršie oproti predchádzajúcemu roku. Kampaň vrcholila v polovici septembra. Je bližšie k normálnemu termínu, na rozdiel od minulého roku, kedy sa zaznamenal najskorší zber za niekoľko ostatných desaťročí.

„Hrozno je veľmi zdravé a kvalitné a tento rok je tu opäť aj slušná úroda. Vinári sa zamerali na dosiahnutie vyváženého pomeru kvantity a kvality,“ povedal Josef Glatt. „ Za veľmi zdravým hroznom je prevažne suché počasie počas kvitnutia. Zrážky v posledných týždňoch zabezpečili vo väčšine vinárskych oblastí dostatok vlahy, aby hrozno vydržalo až do optimálneho termínu zberu.

Škody spôsobené krupobitím tento rok zaznamenali veľmi ojedinele. Zmena klímy naopak spôsobuje, že sa fázy tepla a sucha predlžujú. To spôsobuje viniču stres. Pokiaľ je to možné, nasadzujú sa závlahy. Témou vo viniciach sa stáva tienenie. Prudké dažde zase spôsobujú eróziu pôdy. Aj krupobitie sa stáva problémom v časoch zvyšujúcich sa poveternostných extrémov. Zvyčajne nespôsobuje celkovo významné škody, ale lokálne môže úplne zničiť úrodu. Preto sa stále viac inštalujú siete proti krupobitiu, ktoré sú účinnou ochranou pred vtákmi.

Dušan Blažíček