Výnimočný ročník okúsime medzi prvými v Európe

Vinári z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska hlásia výborný ročník. Dostatočné množstvo zrážok, žiadne krupobitia a choroby sa postarali o nadpriemernú kvalitu hrozna.

V porovnaní s ročníkom 2018 sa oberalo o dva týždne neskôr.  „Tohtoročná úroda hrozna na Slovensku je na úrovni 5 ton hrozna na hektár. Hrozno zrelo postupne a je výhľad na peknú harmóniu vína, a to vďaka vyváženému pomeru cukrov a kyselín. Dôkazom toho sú mladé vína zo skorých odrôd, ktoré sa na trh dostávajú už v novembri,“ hovorí vinársky odborník, doc. Štefan Ailer z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Podľa neho aktuálny ročník 2019 v primeranej vyzretosti vína, jeho sviežosti a ovocnosti pripomína ročník 2017.

Rovnako kvalitné by mali byť i vína z neskorého zberu. „Môžeme sa tešiť na veľké výberové biele i červené vína a platí to pre všetky odrody hrozna pestované na Slovensku. Tvorili sa hrozienka i cibéby. Problémom bola len lesná zver a škorce,“ zhrňuje Ailer, podľa ktorého neskôr oberanému hroznu pomohlo i babie leto v polovici októbra.

Slováci sa môžu tešiť na prvé mladé vína z výnimočného ročníka ako jedni z prvých Európanov, a to už 4. novembra. Slovenská legislatíva totiž umožňuje oficiálne začať predaj mladého vína už v prvý novembrový pondelok.