Víno a syr chránia náš mozog

Autori štúdie pod vedením tímu z anglickej State Univerzity preskúmali údaje od viac ako tisíc päťsto dospelých obyvateľov tohto ostrova s cieľom zistiť súvislosť medzi stravou a vekom spôsobeným poklesom poznávacích schopností mozgu.

Mohol by teda grilovaný hermelín a pohár červeného vína naozaj robiť dobre nášmu organizmu? Nie je to, samozrejme, také jednoduché, ale podľa novej štúdie umiernená konzumácia vína a syra pomáha chrániť mozog počas starnutia. Počas desať ročného sledovania bol práve syr vyhodnotený ako najviac chrániaca surovina.

Červené víno bolo zdôraznené pre svoje väzby na zlepšenú funkciu mozgu, čo bolo uverejnené aj vo výskume zverejnenom v novembri 2020 v časopise Journal of Alzheimer’s Disease. Veľmi pozitívne testy vyšli aj pre jahňacie mäso. Presne opačný efekt však malo užívanie nadmerného množstva soli.