Jarné variácie so špargľou

Špargľa patrí k prvým poslom jari a je čoraz vyhľadávanejšia aj u nás. Túto chutnú a zdravú zeleninu poznali už starí Egypťania a neskôr sa rozšírila ďalej aj do celej Európy.

Je výživná a chutná, navyše ľahko stráviteľná s minimom kalórií. Okrem minerálov obsahuje aj antioxidanty, flavonoidy a polyfenoly, aj vitamíny A,C,E a K. Jedlou časťou sú výhonky, ktoré vyrastajú na jar. Majú biele alebo zelené sfarbenie podľa toho, koľko času strávili na svetle.

Špargľu je potrebné skladovať v chladničke vo vlhkej utierke a pripravovať tak, že ju vložíme do hrnca s horúcou vodou hlavičkami nahor a varíme približne 12 minút.

Jedlá pripravil a vína odporučil Juraj Mikula.

Špargľa v slaninke s vajíčkom a parmezánom
Bravčová panenka s grilovanou špargľou a slivkovou omáčkou s červeným vínom
Morský vlk s omáčkou zo sušených paradajok
Šafránové rizoto so špargľou a nivou