Mahid

víno týždňa

Pri príprave každého čísla narazíme na vína ktoré nás výnimočne zaujmú. Každý týždeň vám predstavíme jedno z nich.

 

Alibernet 2012, ľadový zber, Terra Parna Terra Parna
Alibernet 2012, ľadový zber

Orešanský vinohradnícky rajón
obec Suchá nad Parnou, hon Trnavské vrchy

Víno fermentovalo veľmi pomaly v nereze, po prekvasení v ňom zostalo 168 gramov prírodného cukru. Dnes už archívne ľadové víno je stále vo výbornej kondícii.


Farba: Farba vína reflektuje jeho vek. Hrá terakotovo-tehlovými odleskami s tmavým meniskom.

Vôňa: Vôňa je vyzretá. Šípkovo-lekvárové a drienkovo-marmeládové noty najviac vystihujú aromatiku vína.

Chuť: V chuti sa objavuje typická pripálenina ľadového vína, ale aj príchuť praženého karamelu, toffifee a drienkového džemu. Dochuť je džemová, až figovo–drienková.

Ide o skutočnú špecialitu, servírovanú buď ku rafinovaným variáciám múčnikov na báze orechov, sušeného ovocia a karamelu, alebo na záver slávnostného menu k petits fours.


Celková architektúra vína pôsobí ľahkým, až vzletným dojmom, preto ho nemusíme snúbiť s veľmi sladkými a ťažkými dezertmi, napríklad ľahký karamelový cheesecake s bielou čokoládou.