víno týždňa

Pri príprave každého čísla narazíme na vína ktoré nás výnimočne zaujmú. Každý týždeň vám predstavíme jedno z nich.

 

Veltlín zelený 2015, Juraj Zápražný Juraj Zápražný, Vinosady
Veltlínske zelené 2015

Malokarpatská vinohradnícka oblasť, obec Modra, hon Nitrpereg
edícia Maťoniko

V ročníku 2015 po prvýkrat vyrobil modranský veltlín fermentovaný divokými kvasinkami, ktorý bol štyri mesiace batonážovaný a zrel v jednom agátovom a druhom dubovom 650- litrovom sude.


Farba: Už vo farbe ukazuje víno svoju individualitu vo vysokom lesku zlatistožltej farby.

Vôňa: Vôňa je už v prvom nose krémová, biskvitovo-vanilková, s tónmi sladkej mandle, čerstvo upečenej vianočky a arašidov nakladaných v mede.

Chuť: Chuť, vďaka lignínu z dreva, pôsobí sladkasto. Mohutný extrakt vypĺňa celé ústa, víno je široké a svalnaté. V dochuti ešte dominuje drevo, avšak víno má mimoriadny zrecí potenciál a je vhodné odložiť ho na pár rokov do archívu.


Tento veltlín je vhodné piť z objemných burgundských čiaš, aby sa dodatočne okysličil v pohári. Maďarský guláš z mastnejších partií bravčového, z pliecka alebo krkovičky s knedľou, ako aj bravčový alebo jahňací paprikáš s maslovými haluškami sú výbornou voľbou k tomuto spontánne fermentovanému veltlínu. Víno si hravo poradí ako s pikantnosťou pokrmov, tak aj s vyšším obsahom tukov v pokrmoch.