víno týždňa

Pri príprave každého čísla narazíme na vína ktoré nás výnimočne zaujmú. Každý týždeň vám predstavíme jedno z nich.

 

Rizling vlašský, výber z hrozna 2015 Dubovský Grančič, Svätý Jur
Rizling vlašský, výber z hrozna 2015

Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Pezinský vinohradnícky rajón
obec Svätý Jur, hon Nové hory

Polovica tohto Rizlingu vlašského 2013 fermentovala reduktívne v nereze a druhá polovica bola vyrobená technológiou červených vín, teda ležala na šupkách 14 dní a následne putovala na 12 mesiacov do nových maďarských sudov, kde prebehla jablčno-mliečna fermentácia. Obe frakcie boli finalizované kupážovaním. Hotové víno oddychovalo ešte pol roka v nereze a pol roka vo fľašiach.


Farba: Víno zaujme farbou tokajského samorodného, alebo odtieňa filtrovaného jablkového džúsu.

Vôňa: V aromatike sa objavujú sladké empyreumatiká sudu - vanilka, kokos a butterscotch, v tandeme s nôtami jablkového cideru a marcipánu.

Chuť: Chuť je naopak svieža, vitálna s príchuťou sušených jabĺk, pohladená ľahkým dotykom suda. Vysoká acidita a šťavnatosť, v spojení so sladkosťou lignínov z nového suda vytvára veľmi individuálny, na Slovensku nevídaný štýl vína.


Je ho nutné krátko prevzdušniť, respektíve krátkodobo preliať do karafy. Vhodné jedlo k nemu sme našli v podobe na ružovo pečených kačacích pŕs na pomarančovej omáčke so šalotkovým konfitom s medovou krustou. Sladkosť suda a acidita kongeniálne harmonizovala so sladko-kyslou chuťou pokrmu.